Prowadzenie domu Jak obrać ananasa?

Jak obrać ananasa?

-

Zanim kupimy świeżego ananasa, zwróćmy uwagę na kilka spraw – ciężko jest wybrać świeży owoc. Podpowiedzią tutaj jest waga – im ananas cięższy tym starszy. Nie kupujmy bardzo dojrzałych owoców- szybko się psują, o ile nie trafimy na takiego, który już jest w środku lekko zepsuty. Ananas niestety zaczyna psuć się do środka i nie jest to widoczne, gdy trzymamy w dłoni duży owoc. Możemy też rozpoznać świeży owoc po zapachu – kiedy ananas jest naprawdę świeży wydziela nawet z liści świeży, mocny, słodki aromat. Im starszy owoc, tym słabiej pachnie. Warto też kupować ananasa, kiedy widzimy, że jest ich dużo i nie są przebrane – ananasy z natury długo nie mogą leżeć, dlatego w hurtowniach nie są długo trzymane.

Obieranie ananasa zaczynamy od odcięcia liści. Musimy zaopatrzyć się w duży i ostry nóż. Liście odcinamy poziomo, jednym ruchem u nasady. Powinniśmy zrobić to tak, by widać było pachnący, żółty miąższ owocu. Wtedy powinno pójść dalej jak z płatka – ostrym nożem podważamy skórkę tam, gdzie odcięliśmy liście. Skórka powinna powoli i z lekkim oporem sama zacząć odchodzić. Jeśli tak nie jest, musimy wesprzeć się nożem i lekko ją odkrawać. Obieramy ananasa na tyle głęboko, by odkroić twarde oczka na miąższu. Obranego ananasa kroimy w pionie na 4 części – by wyciąć pestkę. Potem, pozbawionego już pestki możemy pokroić na plasterki, a te na kostki, zależnie od tego, jak drobne kawałki chcemy mieć.

Lubicie ananasa? Jak często go jecie?

Poprzedni artykułKapusta z grzybami – przepis
Następny artykułJak otworzyć kokosa?
Jolanta Chabik

Jolanta Chabik - jest korektorem, dokumentalistą, czasami redaktorem. Wcześniej pracowała w radiu na stanowisku dziennikarza muzycznego i prezentera, a również dla portali o tematyce kulturalnej, informacyjnej i lifestylowej. Kulinaria to jej hobby i wielka pasja.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Gotuję, bo lubię to robić. Piekę, bo lubię zapach, jaki wypełnia wtedy kuchnię. Gotowanie odstresowuje mnie, pomaga się zrelaksować. A pisanie o tym - utrwalić te smaki. W kuchni, tak samo jak smak, liczy się zapach i kolor, a również "architektura" kulinarnego dzieła. Nie ma rzeczy nieważnych. Dzięki odpowiednim dodatkom każda potrawa, nawet najbardziej banalna, może smakować zupełnie inaczej i każda może zrobić wrażenie. Kuchnia to zmysły. A zmysły nie kłamią.

Kiedy nie gotuję, pojawiam się tu i tam. Ćwiczę jogę. Przeglądam ulubione blogi. Spaceruję o zmierzchu. Szukam inspiracji w książkach, filmach, w życiu. Spotykam się z przyjaciółmi, bo ludzie są najlepszą inspiracją - także tą kulinarną. Słucham muzyki. Piję kawę, herbatę lub wino, zależnie od pory dnia. Szukam wszędzie nowych smaków. Nie boję się eksperymentów, zwłaszcza kulinarnych. Moim typem jest włoska kuchnia, pełna pomidorów, oliwek, pachnąca bazylią. Włoska kuchnia, szwedzki design, nowojorki styl - to rzeczy idealne. Bo ideał kryje się w prostocie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Jak rozmawiać z windykacją?

Nikt nas nie uczy zarządzania własnymi finansami, chyba że kończyliśmy technikum ekonomiczne lub zarządzanie. Nikt też nie uczy nas, jak radzić sobie z finansowymi tarapatami i jak rozmawiać z windykacją. Za to windykatorzy przechodzą szereg kursów i szkoleń od początkowych przez doskonalące. Wszystkie te szkolenia mają na celu wyuczenie w nich braku empatii co do naszych problemów. Na pewno niejeden z czytelników zastanawiał się, dlaczego w rozmowie telefonicznej przeprowadzonej z konsultantem czy konsultantką pracującą w dziale windykacji, żadne z nich nie chce słuchać, że zachorowało nam dziecko, że zredukowali etaty w firmie i straciliśmy pracę, że musieliśmy zapłacić nieprzewidywany wydatek.

Jak wybrać ofertę na wakacje?

Okres wakacyjny zbliża się wielkimi krokami, a wiele osób pewnie nie ma jeszcze żadnych konkretnych planów urlopowych. Zanim więc zdecydujemy się na pierwszą lepszą ofertę, dokładnie przeanalizujemy nasze potrzeby i możliwości finansowe, aby wybrać wycieczkę, która nas nie zawiedzie. Chociaż preferencje i gusta turystów są oczywiście różne, istnieje kilka ogólnych zasad, którymi warto kierować się przy wyborze oferty turystycznej.

Zobacz też

Jak rozpoznać, badać potrzeby szkoleniowe?

Mówiąc o analizie potrzeb szkoleniowych należy zacząć od jej zasadności z punktu widzenia organizacji. Wiele opracowań firm szkoleniowych donosi, że najczęściej firmy zamawiające szkolenia pomijają ten etap cyklu szkoleniowego lub decydują się na jego samodzielne, zazwyczaj nieprofesjonalne realizacje. Można tu wnioskować o przyczynach ekonomicznych takich decyzji, jednak z tej perspektywy de facto skutek bywa odwrotny.

Na czym polega organizacja dużego eventu?

Oglądając widowiskowe eventy, nie zawsze zdajemy sobie sprawę, jak wielki był ogrom pracy i jak różnorodne zadania mieli do...

Lampy LED – dlaczego warto wybrać to rozwiązanie?

50 000 godzin! Tyle wynosi średni czas pracy żarówki LED. Oznacza to, że jedna żarówka ledowa, może pracować nieprzerwanie...

Może Cię zainteresuje: