Jak odświeżyć chleb?

Prowadzenie domu    
ocena

W polskiej kulturze chleb darzy się szacunkiem i nie wyrzuca się go ot tak, do kosza. Jeszcze dziś w niektórych domach przed rozpoczęciem chleba kreśli się na nim znak krzyża, a jeśli kromka chleba spadnie, podnosi się ją i całuje.

Jak odświeżyć chleb?

sxc.hu

Jeśli nawet te zwyczaje zanikają, to Polacy i tak raczej nie wyrzucają chleba, a odświeżają go. Niestety, dzisiejszy chleb ma się nijak do tego prawdziwego, wypiekanego w domu. Mimo tego, warto wiedzieć, jak przechowywać chleb, aby zbytnio nie podeschnął czy zapleśniał, a także jakimi sposobami przywrócić mu świeżość. Poniżej podaję kilka sprawdzonych sposobów.

- Trzeba zacząć od prawidłowego przechowywania. Chleb i bułki najlepiej przechowywać w lnianym woreczku w drewnianym chlebaku. Jeśli takimi nie dysponujemy, to najlepiej jest wyjąć chleb z foliowego woreczka, aby oddychał, a potem owinąć czystą, lnianą ściereczką.

- Jeśli kupimy za dużo chleba, to ten nadprogramowy chleb można szczelnie owinąć foliowym woreczkiem i zamrozić. Jeśli będziemy chcieli ten chleb rozmrozić, to należy go wyjąć i pozostawić w folii w temperaturze pokojowej. Rano chleb będzie gotowy do jedzenia.

Teraz czas na odświeżanie:

- Czerstwy chleb wkładamy wraz z obranym jabłkiem do szczelnego pojemnika. Rano chleb będzie się nadawał do jedzenia.

- Nabijamy kromkę chleba na widelec i trzymamy nad palącym się gazem (jeśli mamy kuchenkę na gaz).

- Na chwilkę wkładamy chleb do naczynia, które służy do gotowania na parze. Jeśli nie mamy specjalnego naczynia, to wkładamy mały garnek w duży, a pomiędzy nie wlewamy wody. Teraz należy wodę zagotować.

- Lekko zwilżamy chleb, zawijamy go w folię aluminiową, podgrzewamy w piekarniku w około 15 minut w temperaturze około 140 stopni Celcjusza.

- Można też do piekarnika wstawić naczynie z wodą i podgrzać do temperatury około 140-150 stopni Celcjusza. Gdy woda zacznie parować, należy wyłączyć piekarnik, a na półkę nad naczyniem wstawić chleb na około 1,5 godziny.

UWAGA!

Jeśli jednak nie mamy zamiaru odświeżać chleba, to możemy go przeznaczyć na tosty, sandwicze lub przerobić go na bułkę tartą (zarumienić w piekarniku, a potem rozdrobnić blenderem lub zwykłym wałkiem do ciasta albo w moździerzu – taka bułka tarta powinna być zużyta w przeciągu miesiąca, a jeśli ją zamrozimy – to w przeciągu pół roku).

Czy znacie inne sposoby na odświeżenie chleba? Opiszcie je w komentarzu.

OCENA
3.50
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
3 + 2 =