Prowadzenie domu Jak przechowywać mięso w zamrażarce?

Jak przechowywać mięso w zamrażarce?

-

Temperatura bliska 0 st. C jest najlepsza do przechowywania surowego mięsa. Jeśli chcemy mięso zamrażać, to musimy je najpierw opłukać, osuszyć i umieścić w odpowiednich zamykanych pojemnikach. W lodówce nie wolno trzymać surowego mięsa obok gotowanych potraw.

Kiedy kupujemy pojemniki na żywność, musimy zwrócić uwagę na to, z czego są wykonane. Muszą być dobrej jakości i z atestami. Takie gorszej jakości mogą zawierać różne substancje chemiczne, które rozpuszczają się w tłuszczach i w konsekwencji przenikają do spożywanej przez nas żywności. Nie warto więc oszczędzać na takich rzeczach, ponieważ jest to tylko pozorna oszczędność.

Jeśli chcemy mięso przechowywać dłużej, to możemy je zamrozić. Najlepiej podzielić je od razu na właściwe kawałki i zapakować w woreczki. Przed zamrożeniem można mięso jeszcze lekko skropić sokiem z cytryny, który opóźnia działanie drobnoustrojów.

Warto kupić specjalne, wodoodporne pisaki, które pomogą nam w organizacji zamrażarki. Na wszystkich woreczkach należy napisać datę zamrażania i wyszczególnić, co to jest. Nie będziemy mieć później dylematów, czy może coś być jeszcze zamrożone, czy już nie.

Mięso dobrze zamrożone może być tak przechowywane przez:

– nawet rok – chuda wołowina,

– około 9 miesięcy – cielęcina,

– do 4 miesięcy – kiełbasy, słonina, tłuste mięso.

Mięso musi być rozmrażane w lodówce. Zazwyczaj plaster mięsa o grubości 1 cm rozmraża się przez około godzinę.

Kiedy je rozmrozimy, to musi zostać przyrządzone, ponieważ po rozmrożeniu żadna żywność nie nadaje się do ponownego zamrażania.

Mięso kroimy dopiero wtedy, kiedy się całkowicie rozmrozi. Wtedy zachowa swoją soczystość. Jedynie tłuste kawałki można kroić na wpół rozmrożone.

Zamrażać można nie tylko surowe mięso, jak to opisałam powyżej, ale również przyrządzone mięsne dania. Można je trzymać w zamrażalniku do 3 miesięcy w temperaturze -18 st. C.

Zasady:

– pieczenie, rolady i gulasze należy zamrażać razem z sosami,

gotowane mięso należy zamrażać w postaci plastrów w bulionie,

kiełbasę przed zamrożeniem należy ugotować i osuszyć; aby rozmrozić, to zanurzamy ją w zimnej wodzie.

kotlety owijamy w folię, a potem smażymy na wpół rozmrożone,

kotlety mielone smażymy zamrożone, na małym ogniu,

Uwaga!

Mięso przechowywane w odpowiedni sposób nic nie straci ze swoich właściwości i nie zagrozi naszemu zdrowiu.

Czy macie swoje sposoby na przechowywanie mięsa? Podzielcie się nimi z nami!

Sabina Sosnowska

Sabina Sosnowska – urodzona pedantka, fanka ładu i porządku. Pracowała jako asystentka w firmie kosmetycznej i asystent kierownictwa w firmie ogrodniczej. Studiuje zarządzanie. Kocha wieś i zdrowy tryb życia. W serwisie Spec.pl podpowiada jak prowadzić dom i propaguje wizerunek „nowoczesnej pani domu”, czyli house manager.

 

Nasz specjalista pisze o sobie:

Sprzątam od dziecka. Choć to ciężka praca, nie uważam jej za przykry obowiązek,  wręcz przeciwnie, uwielbiam cały proces doprowadzania domu do porządku. Wiele osób śmieje się, że mam swoje ulubione sposoby składania ręczników, pościeli czy ubrań, a ja jestem z tego dumna. Czasami wyjmuję wszystko z szafy i układam od nowa tylko po to, aby z przyjemnością spoglądać na efekt.

Lubię gotować, a przede wszystkim jeść. Mieszkam na wsi, gdzie mam swój warzywnik, ogród, oczko ze złotymi rybkami oraz sad. Dzięki temu mogę przygotowywać różne pyszności (kompoty, przetwory i musy) i dzielić się nimi z najbliższymi.

Mogłoby się wydawać, że jestem nudną „kurą domową”. Nic z tych rzeczy. Prowadzę dość ciekawe i różnorodne życie. Studiuję, pracuję, bawię się. Współpracuję ze studencką gazetą, działam w kole naukowym, a nawet piszę książkę, bo obiecałam to mojej przyjaciółce. Moich przyjaciół uwielbiam i skoczyłabym za nimi w ogień.

Wśród moich koleżanek lansuję modę na bycie nowoczesną panią domu. Nowoczesną, czyli taką, która ma swoje sprawy (pracę, studia, itp.), która jest zorganizowana i zadbana, która rozdziela obowiązki, a nie próbuje być „siłaczką”, która po prostu z radością podchodzi do domowych spraw. I dba o to, aby mieć czas również dla siebie.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Bierne palenie – jak wpływa na zdrowie?

Palenie zabija - to hasło widnieje już nie tylko na plakatach promujących walkę z papierosami, ale także, a może nawet przede wszystkim, na pudełkach z papierosami. I choć palacze, a także osoby nie palące doskonale wiedzą o szkodliwości dymu tytoniowego, mało kto zdaje sobie sprawę jak szkodliwe jest tzw. bierne palenie, czyli wdychanie dymu wydmuchiwanego przez osoby palące papierosy.

Jak posługiwać się sztućcami?

Jak posługiwać się sztućcami? Co nakazuje savoir-vivre? Jego reguły dotyczą każdego kolejnego dania podawanego w trakcie posiłku. Etykieta dokładnie opisuje jak powinien wyglądać cały obiad, również wypowiadając się na temat sztućców używanych w czasie każdego posiłku.

Zobacz też

Manicure tradycyjny i biologiczny – porównanie

Manicure to najbardziej podstawowy zabieg pielęgnacyjny, idealny dla wszystkich osób, który zależy na estetycznym wyglądzie ich dłoni. Jest w miarę tani, wiec można go wykonywać w profesjonalnym gabinecie kosmetycznym jak również samodzielnie (dzięki odpowiednim akcesoriom).

Aranżacja salonu: gdzie najlepiej ustawić telewizor?

Urządzając salon i wybierając do niego meble, często myślimy także o telewizorze. Nie da się ukryć, że ten sprzęt...

Co zrobić, gdy uszkodzi się matryca do laptopa?

Laptop to dla wielu z nas sprzęt codziennie wykorzystywany do pracy. Dlatego nie powinno być zaskoczenia, że wiele osób...

Może Cię zainteresuje: