Temperatura bliska 0 st. C jest najlepsza do przechowywania surowego mięsa. Jeśli chcemy mięso zamrażać, to musimy je najpierw opłukać, osuszyć i umieścić w odpowiednich zamykanych pojemnikach. W lodówce nie wolno trzymać surowego mięsa obok gotowanych potraw.
Kiedy kupujemy pojemniki na żywność, musimy zwrócić uwagę na to, z czego są wykonane. Muszą być dobrej jakości i z atestami. Takie gorszej jakości mogą zawierać różne substancje chemiczne, które rozpuszczają się w tłuszczach i w konsekwencji przenikają do spożywanej przez nas żywności. Nie warto więc oszczędzać na takich rzeczach, ponieważ jest to tylko pozorna oszczędność.
Jeśli chcemy mięso przechowywać dłużej, to możemy je zamrozić. Najlepiej podzielić je od razu na właściwe kawałki i zapakować w woreczki. Przed zamrożeniem można mięso jeszcze lekko skropić sokiem z cytryny, który opóźnia działanie drobnoustrojów.
Warto kupić specjalne, wodoodporne pisaki, które pomogą nam w organizacji zamrażarki. Na wszystkich woreczkach należy napisać datę zamrażania i wyszczególnić, co to jest. Nie będziemy mieć później dylematów, czy może coś być jeszcze zamrożone, czy już nie.
Mięso dobrze zamrożone może być tak przechowywane przez:
– nawet rok – chuda wołowina,
– około 9 miesięcy – cielęcina,
– do 4 miesięcy – kiełbasy, słonina, tłuste mięso.
Mięso musi być rozmrażane w lodówce. Zazwyczaj plaster mięsa o grubości 1 cm rozmraża się przez około godzinę.
Kiedy je rozmrozimy, to musi zostać przyrządzone, ponieważ po rozmrożeniu żadna żywność nie nadaje się do ponownego zamrażania.
Mięso kroimy dopiero wtedy, kiedy się całkowicie rozmrozi. Wtedy zachowa swoją soczystość. Jedynie tłuste kawałki można kroić na wpół rozmrożone.
Zamrażać można nie tylko surowe mięso, jak to opisałam powyżej, ale również przyrządzone mięsne dania. Można je trzymać w zamrażalniku do 3 miesięcy w temperaturze -18 st. C.
Zasady:
– pieczenie, rolady i gulasze należy zamrażać razem z sosami,
– gotowane mięso należy zamrażać w postaci plastrów w bulionie,
– kiełbasę przed zamrożeniem należy ugotować i osuszyć; aby rozmrozić, to zanurzamy ją w zimnej wodzie.
– kotlety owijamy w folię, a potem smażymy na wpół rozmrożone,
– kotlety mielone smażymy zamrożone, na małym ogniu,
Uwaga!
Mięso przechowywane w odpowiedni sposób nic nie straci ze swoich właściwości i nie zagrozi naszemu zdrowiu.
Czy macie swoje sposoby na przechowywanie mięsa? Podzielcie się nimi z nami!