Jak przechowywać przyprawy?

Prowadzenie domu    
ocena

Ludzie, w tym ja, uwielbiają jedzenie o różnorodnym smaku i zapachu. Taki efekt można uzyskać dzięki dodaniu do jedzenia różnorodnych przypraw. Przyprawy roślinne używane w kuchni to różne części anatomiczne roślin, które nie mają żadnej wartości odżywczej, ale posiadają specyficzne walory sensoryczne i mają wpływ na procesy trawienne.

Jak przechowywać przyprawy?

sxc.hu

Przyprawy zawierają przede wszystkim olejki lotne, żywice, alkaloidy, kwasy eteryczne, itd. Przyprawy dodane do pożywienia sprawiają, że jedzenie nabiera konkretnego charakteru i smakują o wiele lepiej.

Wybór przypraw jest przeogromny. Wymagają one, podobnie jak zioła, odpowiednich warunków do przechowywania. Jakie to warunki? O tym poniżej.

Zioła i przyprawy najlepiej jest przechowywać w:

- odpowiednich pojemnikach, tj.:

- płóciennych woreczkach,

- szczelnych i suchych pudełkach,

- ciemnych pojemnikach szklanych,

- odpowiednich miejscach, tj.: suchych, w miarę chłodnych,

- z dala od produktów o intensywnym i przenikliwym zapachu.

- nie wolno przechowywać przypraw i ziół w foliowych woreczkach.

- przyprawy ziarniste najlepiej zmielić tuz przed użyciem – będą miały intensywny zapach.

- warto zainwestować w ładne i funkcjonalne pojemniki - wybór w sklepach jest ogromny.

- każdą przyprawę trzeba trzymać w oddzielnych pojemniczkach.

Ciepło, wilgoć i silne światło obniżają wartości smakowe przypraw. W kuchni najlepiej trzymać przyprawy w szafce lub szufladzie, która jest oddalona od źródeł ciepła (kuchenki czy piekarnika). Częstym błędem pań i panów domu jest umieszczanie półki z przyprawami bezpośrednio w sąsiedztwie kuchenki. Wydaje się, że taka lokalizacja jest słuszna, bowiem przyprawy są pod ręką, ale niestety tracą one też swoje wartości.

- Podczas kupna przypraw warto zwrócić uwagę, jak długo mogą być one przechowywane. Niektóre przyprawy, które są prawidłowo przechowywane, zachowują swoje właściwości nawet przez okres 3 lat.

- Odpowiednie przyprawy podkreślą smak konkretnych dań.

- Można podpisać pojemniki (np. pojemniki szklane można podpisać pisakami do szkła).

UWAGA!

Jeżeli trzymamy przyprawy w drewnianych pojemnikach, to należy pamiętać o tym, żeby w takim pojemniku zawsze przechowywać tę samą przyprawę (drewno wchłania zapachy i mogłyby się mieszać).

Jak Wy przechowujecie zioła i przyprawy? Dajcie znać w komentarzu.

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 5 =