Sól jest przede wszystkim składnikiem dodającym walorów smakowych wielu potrawom. W wielu krajach sól kuchenna jest jodowana, ponieważ jod jest ważnym pierwiastkiem śladowym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Aby jednak sól miała pełnię swoich właściwości, musi być odpowiednio przechowywana.
Na sól kuchenną negatywnie wpływa wysoka temperatura, zbyt duża ilość światła oraz otwarty pojemnik. Dlatego też najlepiej przechowywać sól kuchenną w pojemnikach zamkniętych, nieprzeźroczystych oraz w jak najniższej temperaturze. Wtedy sól zachowa swoje wartości odżywcze.
W kuchni zazwyczaj jest tak, że sól musimy mieć w zasięgu ręki. Po otwarciu woreczka, warto przesypać sól do dużego, ciemnego pojemnika, zamknąć go i schować do szafki. Pod ręką można mieć solniczkę z niewielką ilością soli.
Warto zainwestować w specjalne pojemniki do przechowywania soli. Na rynku znajduje się wiele tego typu produktów. Jeśli jednak nie chcemy wydawać zbyt wielu pieniędzy, to można przechowywać sól chociażby w szczelnie zamykanym słoiku, który możemy nawet obkleić ciemnym papierem. J
Czasami zdarza się, że sól jest wilgotna i pojawiają się brzydkie bryłki. Aby temu zapobiec, można do solniczki wrzucić parę ziaren ryżu albo włożyć drewniane wykałaczki. Zarówno ryż, jak i drewno, wchłoną nadmiar wilgoci. Podobne właściwości ma także cynamon. Do pojemnika z solą można włożyć laskę cynamonu, która także będzie wyciągała wilgoć.
Uwaga!
Należy mieć na uwadze, że zbyt duża ilość soli (powyżej jednej łyżeczki dziennie) może doprowadzić do pojawienia się nadciśnienia tętniczego.
A jak Wy przechowujecie sól? Dajcie znać w komentarzu.
4% człeka to sól…. Warto się nad tym zastanowić.