Jak przechowywać żywność w lodówce?

Prowadzenie domu    
ocena

Dzięki temu, iż żywność jest przechowywana w lodówce, mamy pewność, że jest ona przechowywana w bezpiecznych warunkach. Dzięki niskiej temperaturze, produkty żywnościowe dłużej zachowują świeżość, a także spowalniany jest wzrost mikroorganizmów, które mogą nam zaszkodzić.

Jak przechowywać żywność w lodówce?

photoxpress.com

Temperatura wewnątrz lodówki różni się w zależności od tego, w którym miejscu ją mierzymy. Właściwa temperatura lodówki wynosi 5°C. Dzięki tym różnicom temperatury, w lodówce można przechowywać różne produkty, ponieważ dla każdego z nich istnieje odpowiednia temperatura.

W lodówce najbardziej zimnym miejscem jest dolna półka, znajdująca się tuż nad pojemnikami do warzyw. Temperatura na tej półce wynosi 2°C. Na tej półce kładzie się świeże mięso i ryby. Dzięki temu, nawet jeśli coś skapnie z talerza z mięsem, to nie pobrudzi się cała lodówka.

Szuflady, o których była mowa powyżej, przeznaczone są do przechowywania warzyw i owoców, które w niższych temperaturach mogłyby być uszkodzone. Niższych, to znaczy mniejszych niż 10°C, bowiem taka temperatura panuje w szufladach.

Środkowa półka, mająca około 4-5°C, a także górna półka, mająca 8°C, przeznaczone są do produktów takich jak: produkty mleczne, jaja, wędliny, ciastka, a także wszelkie produkty, które są oznakowane zwrotem „po otworzeniu przechowuj w lodówce”.

Na drzwiach lodówki panuje temperatura od 10°C do 15°C. Z racji tego, że panująca tu temperatura jest wyższa niż w innych rejonach lodówki, to drzwi lodówki przeznaczone są dla produktów, które dotyczą tylko lekkiego schłodzenia. Tak wiec na drzwiach jest miejsce dla różnych napojów, musztardy czy masła.

- Należy pamiętać o tym, że pomiędzy produktami powinno być trochę luźnego miejsca. Nie można więc maksymalnie zapychać lodówki. Lodówka, w której nie ma dobrej cyrkulacji powietrza, jest przeciążona, co z kolei zaburza osiągnięcie właściwej temperatury.

- Lodówkę należy też regularnie rozmrażać, bowiem jeśli pojawi się szron, to lodówka także nie pracuje efektywnie.

- Podczas lata pokrętło od temperatury powinno być ustawione na silniejsze działanie niż podczas zimy.

- Zawsze należy zamykać drzwi lodówki.

- Przed umieszczeniem produktów żywnościowych w lodówce należy je albo włożyć do specjalnych pojemników na żywność, albo szczelnie owinąć folią spożywczą.

UWAGA!

Nie można wkładać do lodówki jeszcze ciepłego jedzenia, należy je wpierw schłodzić w temperaturze pokojowej.

Jakie są Wasze sposoby na przechowywanie żywności w lodówce? Dajcie znać w komentarzu.

OCENA
5.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
2 + 3 =