Temperatura wewnątrz lodówki różni się w zależności od tego, w którym miejscu ją mierzymy. Właściwa temperatura lodówki wynosi 5°C. Dzięki tym różnicom temperatury, w lodówce można przechowywać różne produkty, ponieważ dla każdego z nich istnieje odpowiednia temperatura.
W lodówce najbardziej zimnym miejscem jest dolna półka, znajdująca się tuż nad pojemnikami do warzyw. Temperatura na tej półce wynosi 2°C. Na tej półce kładzie się świeże mięso i ryby. Dzięki temu, nawet jeśli coś skapnie z talerza z mięsem, to nie pobrudzi się cała lodówka.
Szuflady, o których była mowa powyżej, przeznaczone są do przechowywania warzyw i owoców, które w niższych temperaturach mogłyby być uszkodzone. Niższych, to znaczy mniejszych niż 10°C, bowiem taka temperatura panuje w szufladach.
Środkowa półka, mająca około 4-5°C, a także górna półka, mająca 8°C, przeznaczone są do produktów takich jak: produkty mleczne, jaja, wędliny, ciastka, a także wszelkie produkty, które są oznakowane zwrotem „po otworzeniu przechowuj w lodówce”.
Na drzwiach lodówki panuje temperatura od 10°C do 15°C. Z racji tego, że panująca tu temperatura jest wyższa niż w innych rejonach lodówki, to drzwi lodówki przeznaczone są dla produktów, które dotyczą tylko lekkiego schłodzenia. Tak wiec na drzwiach jest miejsce dla różnych napojów, musztardy czy masła.
– Należy pamiętać o tym, że pomiędzy produktami powinno być trochę luźnego miejsca. Nie można więc maksymalnie zapychać lodówki. Lodówka, w której nie ma dobrej cyrkulacji powietrza, jest przeciążona, co z kolei zaburza osiągnięcie właściwej temperatury.
– Lodówkę należy też regularnie rozmrażać, bowiem jeśli pojawi się szron, to lodówka także nie pracuje efektywnie.
– Podczas lata pokrętło od temperatury powinno być ustawione na silniejsze działanie niż podczas zimy.
– Zawsze należy zamykać drzwi lodówki.
– Przed umieszczeniem produktów żywnościowych w lodówce należy je albo włożyć do specjalnych pojemników na żywność, albo szczelnie owinąć folią spożywczą.
Uwaga!
Nie można wkładać do lodówki jeszcze ciepłego jedzenia, należy je wpierw schłodzić w temperaturze pokojowej.
Jakie są Wasze sposoby na przechowywanie żywności w lodówce? Dajcie znać w komentarzu.