Prowadzenie domu Jak ugotować kalafiora?

Jak ugotować kalafiora?

-

Kalafior jest smaczny, prosty w przygotowaniu, sycący i ogólnie dostępny. Smakuje dobrze sam, z bułką tartą i masłem, a także jako dodatek. Można podać go też w sosach – świetny jest w czosnkowym.

Przed podaniem trzeba oczywiście kalafiora ugotować. Nie jest to skomplikowane, kalafior gotuje się dosyć szybko i naprawdę trudno jest zepsuć jego smak. Jeste jedenak kilka tajemnic, o których nie wszyscy wiedzą, a które mogą być przydatne w gotowaniu kalafiora.

Po pierwsze – jest kilka szkół gotowania kalafiora – można go anjpierw rozdzielać na części, a można gotować w całości. Można wcale go nie gotować, tylko sparzyć wrzątkiem. Kiedy już jednak gotujemy, lepiej gotuje się w całości – wtedy gotuje się równo i około 10 minut. Trzeba sprawdzić widelcem czy jest już miękki, bo to zależy od wieku i wielkości kwiatu, no i od naszych własnych preferencji.
Aby kalafior zachwował swój biały kolor do wody, w której go będziemy gotować można dodać kilka kropel soku z cytryny. Tajemnicą naszych mam jest również to, że lepiej wody nie solić, przeciwnie – posłodzić (1 łyżeczka cukru starczy). Zdecydowanie lepiej jest go gotować różyczkami do góry niż do dołu – łodyga jest znacznie twardsza.

Można tez kalafiora ugotować na parze – wtedy gotuje się około 15 minut. Należy położyć go w durszlaku i postawić durszlak nad garnkiem z wrzątkiem (garnek oczywiście na gazie). Przykrywamy durszlak pokrywką i gotujemy. Ten sposób gotowania jest najlepszy – nie zabija żadnych witamin ani wartości mineralnych i jest polecany do gotowania wszystkich warzyw.

Lubicie kalafiora? Jak często go jecie?

Jolanta Chabik

Jolanta Chabik - jest korektorem, dokumentalistą, czasami redaktorem. Wcześniej pracowała w radiu na stanowisku dziennikarza muzycznego i prezentera, a również dla portali o tematyce kulturalnej, informacyjnej i lifestylowej. Kulinaria to jej hobby i wielka pasja.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Gotuję, bo lubię to robić. Piekę, bo lubię zapach, jaki wypełnia wtedy kuchnię. Gotowanie odstresowuje mnie, pomaga się zrelaksować. A pisanie o tym - utrwalić te smaki. W kuchni, tak samo jak smak, liczy się zapach i kolor, a również "architektura" kulinarnego dzieła. Nie ma rzeczy nieważnych. Dzięki odpowiednim dodatkom każda potrawa, nawet najbardziej banalna, może smakować zupełnie inaczej i każda może zrobić wrażenie. Kuchnia to zmysły. A zmysły nie kłamią.

Kiedy nie gotuję, pojawiam się tu i tam. Ćwiczę jogę. Przeglądam ulubione blogi. Spaceruję o zmierzchu. Szukam inspiracji w książkach, filmach, w życiu. Spotykam się z przyjaciółmi, bo ludzie są najlepszą inspiracją - także tą kulinarną. Słucham muzyki. Piję kawę, herbatę lub wino, zależnie od pory dnia. Szukam wszędzie nowych smaków. Nie boję się eksperymentów, zwłaszcza kulinarnych. Moim typem jest włoska kuchnia, pełna pomidorów, oliwek, pachnąca bazylią. Włoska kuchnia, szwedzki design, nowojorki styl - to rzeczy idealne. Bo ideał kryje się w prostocie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Przekazanie ubezpieczenia OC przy sprzedaży auta

Osoba sprzedająca pojazd jest zobowiązana do przekazania jej wszystkich dokumentów dotyczących ubezpieczenia OC. Od momentu sprzedaży to nabywca zostaje objęty jej ochroną, jak i obowiązkami z niej wynikającymi. Sprzedający musi zawiadomić ubezpieczyciela o zmianie właściciela pojazdu w ciągu 30 dni od dnia sprzedaży samochodu. Nowy właściciel ma prawo do korzystania z polisy OC dawnego właściciela do czasu jej wygaśnięcia.

Kompleks matki – co to jest, na czym polega?

W kompleksie matki kumulowane są skojarzenia oraz silne emocje, znacząca ilość psychicznej energii człowieka. To wszystko krąży wokół obrazu matki. Myśli te są nieświadome i przejawiają się najczęściej w bardzo specyficznych snach.

Zobacz też

Fondue – przepis

Fondue to ciekawy sposób podania stopionego żółtego sera. Polega na umieszczeniu go w wysokim naczyniu, podobnym do rondelka, ustawionym nad płomieniem, często małymi świeczkami zwanymi podgrzewaczami. W ciągle ciepłym stopionym serze macza się mięso, pieczywo bądź warzywa nadziane na specjalne podłużne widelce.

Aranżacja salonu: gdzie najlepiej ustawić telewizor?

Urządzając salon i wybierając do niego meble, często myślimy także o telewizorze. Nie da się ukryć, że ten sprzęt...

Co zrobić, gdy uszkodzi się matryca do laptopa?

Laptop to dla wielu z nas sprzęt codziennie wykorzystywany do pracy. Dlatego nie powinno być zaskoczenia, że wiele osób...

Może Cię zainteresuje: