1. Usuń nadmiar czekolady.

Ostrożnie, za pomocą łyżeczki lub noża do masła, zeskrob czekoladę, uważając, by nie powiększyć plamy.

2. Wypłucz zimną wodą.

Najlepiej jest przelać zabrudzone miejsce zimną wodą, lejąc ją na materiał od spodu, co pozwoli oderwać resztki czekolady od tkaniny.

3. Wetrzyj detergent.

Z 2 łyżek proszku do prania i kilku kropli wody sporządź pastę. Natrzyj nią plamę i zostaw na 5 minut. Po tym czasie zbierz pastę a tkaninę namocz na kwadrans w zimnej wodzie. Co kilka minut potrzyj delikatnie plamę między palcami. Dokładnie wypłucz. Jeśli plama jest tłusta, dodatkowo zastosuj odplamiacz odpowiedni dla danej tkaniny, na przykład stosowane miejscowo mydełko odplamiające.

4. Upierz.

Upierz odzież według wskazówek producenta. Nie susz jej jednak w suszarce automatycznej, póki nie będziesz mieć pewności, że plama całkowicie puściła – wysoka temperatura może bowiem utrwalić plamę.

5. Tapicerka.

Podobnie jak w poprzednim przypadku, zacznij od zeskrobania jak najwięcej czekolady z materiału. Następnie z czystej szmatki skręć tampon, namocz go i namydl, a następnie ostrożnie wyszoruj plamę. Odsącz wilgoć w papierowy ręcznik i jeśli plama jest nadal widoczna, powtórz procedurę. Następnie spryskaj plamę zimną wodą i odciśnij w papierowy ręcznik, po czym zasyp mąką ziemniaczaną i zostaw na kwadrans. Po tym czasie zmieć mąkę i wyszczotkuj dokładnie materiał.

A Ty? jak sobie radzisz z plamami z czekolady?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here