Należy pamiętać o tym, aby mąkę wsypywać do zimnej, a nie ciepłej czy nawet letniej wody, bowiem w ciepłej wodzie skrobia się uaktywnia i wszystko zamienia się od razu w kluchę.
1. Przepis pierwszy – krochmal z mąki ziemniaczanej
Do garnka wlewamy około pół litra wody i gotujemy. Szklankę napełniamy w połowie wodą, wsypujemy do niej dwie łyżki mąki ziemniaczanej i dokładnie rozrabiamy. Tak rozrobioną mąkę wlewamy do wrzącej wody. Mieszamy tak długo, aż zgęstnieje, a potem zestawiamy z ognia. Taki krochmal nadaje się do usztywniania serwetek.
2. Przepis drugi – krochmal z mąki ziemniaczanej
Do garnka wlewamy niecałe 4 szklanki wody i gotujemy. 1/4 kubka napełniamy wodą i dosypujemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Energicznie mieszamy tak długo, aż mąka rozprowadzi się w wodzie. Powstała mikstura powinna przypominać swoim wyglądem mleko. Teraz musimy wlać tę miksturę do gotującej się wody. Trzeba pamiętać, aby robić to powoli, ostrożnie i ciągle mieszając, aby się nie posklejało. Kiedy ta mieszanka zacznie gęstnieć, należy, nie przerywając mieszania, zmniejszyć gaz i pogotować jeszcze niecałą minutę. Potem trzeba zdjąć garnek i poczekać, aż krochmal trochę ostygnie. Kiedy będzie chłodny, wtedy można go przelać do spryskiwacza (np. takiego, jaki używamy do spryskiwania kwiatów, cena ok. 12 zł). Można też dodać jakiś ulubiony olejek zapachowy. Taki krochmal nadaje się do krochmalenia bielizny.
3. Przepis trzeci – krochmal z ryżu
Do pierwszego garnka wlewamy dwie szklanki wody i gotujemy, a do drugiego garnka wlewamy litr wody i również gotujemy. Do wody z pierwszego garnka wsypujemy dwie łyżki ryżu i rozgotowujemy. Następnie przelewamy to do wrzącej wody z drugiego garnka i wszystko mieszamy. Taki krochmal nadaje się do krochmalenia bielizny.
Fot. photoxpress.com
4. Przepis czwarty – krochmal z kasztanów
Najpierw musimy zebrać kasztany. Następnie świeże kasztany obieramy z brązowej skórki, kroimy bardzo cieniutko i suszymy na blaszce w letnim piekarniku. Kiedy kasztany wyschną, to przepuszczamy je przez maszynkę do mięsa. Powinna powstać mączka, którą płuczemy w zimnej wodzie tak długo, aż woda z ostatniego płukania będzie przejrzysta. Przepłukaną masę wykładamy na czystą ścierkę, wyciskamy zbędną wodę i suszymy ostrożnie, często mieszając czy przesypując, zależy od etapu suszenia. Wysuszoną mączkę wsypujemy do słoika i stosujemy wtedy, kiedy jest nam potrzebna. Wystarczy wtedy rozpuścić łyżeczkę mączki w litrze wrzątku. Taki krochmal jest bardzo mocny i nadaje się np. do krochmalenia serwetek.
Czy wciąż używacie krochmalu? Do jakiego prania przydaje się najbardziej? Wypowiedzcie się w komentarzu.