Ćwikła - przepisy

Przetwory    
ocena

Kiedy latem i jesienią sklepowe półki i stragany uginają się od najprzeróżniejszych warzyw i owoców przychodzi pora na prawdziwe sałatkowe szaleństwo. Mamy szansę na samodzielne wykonanie smacznych i bardzo zdrowych sałatek i surówek. Do takich należy ćwikła, czyli sałatka z gotowanych, tartych buraczków, najczęściej z dodatkiem kminku.

Przepis na ćwikłę z chrzanem w zalewie z czerwonego wina podaje, aby przygotować:

10 średniej wielkości buraków ćwikłowych,
dużą łyżkę ziarenek kminku,
5 łyżek świeżo startego chrzanu.

Natomiast do przygotowania zalewy do buraczków potrzebne jest:

125 ml kwasu buraczanego,
świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
125 ml czerwonego wytrawnego wina.


Buraczki po dokładnym wymyciu należy w skórce upiec w piekarniku w średniej temperaturze, aż będą miękkie. Następnie, kiedy wystygną, należy je cieniutko obrać, pokroić na cieniutkie plasterki albo zetrzeć na tarce na najgrubszych oczkach. W miseczce należy zmieszać ze sobą składniki na zalewę, polać nią buraczki, posypać sparzonym wcześniej kminkiem, dodać chrzan i całość dokładnie wymieszać.

Tak przygotowane buraczki należy ułożyć bardzo ciasno w słoiczkach, odstawić na 2-3 dni do lodówki. Po tym czasie są już gotowe do jedzenia.

Jest jeszcze inny sposób na przyrządzenie ćwikły z winem.

Składniki:

kilogram czerwonych buraczków,
3 łyżki stołowe tartego chrzanu,
2 winne jabłka,
15 ml czerwonego wytrawnego wina,
1 średniej wielkości cytryna, odrobina goździków,
2 łyżki siekanej natki pietruszki
cukier i sól do smaku

Buraczki należy najpierw bardzo dokładnie wymyć i gotować do miękkości. Po wyjęciu z wody należy odstawić je do wystygnięcia, a następnie obrać ze skórki i zetrzeć na średnich lub najdrobniejszych oczkach tarki. Należy jednak pamiętać, że im drobniejsze oczka, tym więcej soków wypuszczą buraczki i trzeba będzie je odcisnąć na sitku.

Z cytryny wycisnąć sok, a jabłka dokładnie wymyć, obrać, usunąć nasiona i zetrzeć na tarce o takich samych oczkach. Cytrynę, jabłka i chrzan dodać do buraczków, dodać chrzan, wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki.

Znacie inne przepisy na ćwikłę? Podzielcie się nim z nami.

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
4 + 5 =

Polecamy

Buraki zasmażane – przepis

Buraki zasmażane – przepis

Agnieszka Pietnoczka

Dżem z jeżyn - przepis

Dżem z jeżyn - przepis

Katarzyna Wyka

Imbir marynowany - przepis

Imbir marynowany - przepis

Agnieszka Pietnoczka

Kalafior marynowany - przepis

Kalafior marynowany - przepis

Agnieszka Pietnoczka