Autor
Inne porady tego autora
Surówka z porów - przepisy
Drinki z Blue Curacao
W tym dziale
Marynowane patisony - przepis
Ogórki kiszone - przepis
Korniszony – przepis
Powidła śliwkowe - przepis
Konfitura z wiśni – przepis
Konfitura z malin - przepis
Kiedy zimą chcemy poczuć smak lata, najlepiej zanurzyć łyżeczkę w słodkim wiśniowym dżemie domowej roboty i przypomnieć sobie blask letniego słońca zatrzymanego w kawałkach owoców. Podobnie jest z dżemem jabłkowym, kuszącym może bardziej jesiennym niż letnim wspomnieniem. Równie dobrze smakuje i to nie tylko na kromce chleba, ale także w naleśnikach, makaronowych i ryżowych zapiekankach.
Do sporządzenia kilka słoiczków najprostszego dżemu z jabłek
3 kg jabłek,
1 – 1,5 kg cukru
Do jabłkowych dżemów, w celu urozmaicenia smaku, dodaje się cynamon, goździki, skórkę z cytryny lub pomarańczy, banany, a nawet gotowaną marchewkę i kieliszek żubrówki.
Jabłka umyć, obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i włożyć do dużego garnka. Podlać odrobiną wody i gotować na małym płomieniu do tego momentu, kiedy jabłka się rozgotują. Następnie dodać cukier, dobrze wymieszać i podsmażyć często mieszając. Kiedy dżem zrobi się gesty, przełożyć do umytych i wysuszonych słoiczków, zakręcić je natychmiast i odstawić na 24 godziny. Po tym czasie wynieść w chłodne miejsce.
W innej wersji dżemu obrane, poćwiartowane i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka zasypuje się cukrem i odstawia do następnego dnia. Po czym smażymy często mieszając do zgęstnienia słodkiej masy i odparowania soku. Gorący dżem wkłada się do słoiczków i natychmiast zakręca.
Znacie inny dżem jabłowy? Podzielcie się nim w komentarzu.