Dżem z agrestu - przepis

Przetwory    
ocena
Na dżem agrestowy potrzebować będziesz twardych, zielonych owoców agrestu.

Dżem z agrestu - przepis

sxc.hu

Możesz też wykorzystać owoce o barwie czerwonej, nadadzą one dżemowi ładny odcień. Aby zrobić dżem z agrestu przygotuj:

Będzie potrzebne:
kilogram przebranego agrestu,
kilogram cukru,
600 ml wody.

Wykonanie:

Na każde pół kilo owoców weź 300 ml wody, jednak pamiętaj, że im bardziej dojrzałe owoce, tym mniej potrzeba do nich płynu. Owoce włóż do garnka z grubym dnem i zalej wodą. Zagotuj, a następnie zmniejsz płomień do minimum i gotuj, aż skórki agrestu zmiękną (po dodaniu cukru możesz o tym zapomnieć, agrest musi być miękki przed posłodzeniem). Na każde kilo owoców odmierz kilo cukru – jeśli agrest jest bardzo kwaśny, możesz dodać go nawet więcej. Dodaj cukier i, trzymając nadal garnek na wolnym ogniu, mieszaj zawartość aż do rozpuszczenia cukru. Jeśli dżem zagotuje się, zanim cukier będzie całkowicie rozpuszczony, możesz mieć pewność, że podczas przechowywania marmolada się scukrzy. Zwiększ płomień i zagotuj dżem.

Słoiki dokładnie umyj i wyparz. Wytrzyj i wstaw do rozgrzanego do 140 stopni piekarnika i trzymaj je tam aż do momentu nakładania.

Kiedy dżem odpowiednio zgęstnieje, a bruzda zrobiona łyżką nie będzie od razu znikać, odszumuj go łyżką cedzakową i przełóż do słoików, które dokładnie pozakręcaj. Dżem nie wymaga pasteryzowania.

Znacie inne ciekawe przepisy na dżem agrestowy?

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
4 + 2 =

Polecamy

Buraki zasmażane – przepis

Buraki zasmażane – przepis

Agnieszka Pietnoczka

Dżem z jeżyn - przepis

Dżem z jeżyn - przepis

Katarzyna Wyka

Imbir marynowany - przepis

Imbir marynowany - przepis

Agnieszka Pietnoczka

Kalafior marynowany - przepis

Kalafior marynowany - przepis

Agnieszka Pietnoczka