1 kg kalafiora
1 marchewka
1 cebula
2/3 szklanki białego octu winnego 6%
2 1/2 łyżki cukru
liście laurowe
ziarna białej gorczycy
kilka ziaren czarnego pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
1/2 łyżki soli
Kalafiory umyć, osączyć i podzielić na mniejsze kawałki, na różyczki. Marchewkę pokroić w plasterki, cebulę obrać i pokroić w plasterki. Wstawić w garnku wodę na warzywa, kiedy się zagotuje, włożyć różyczki kalafiora i plasterki marchewki. Kalafiory gotować ok. 4-5 minut, a marchewkę 10-12. Do umytych wcześniej i wysuszonych słoików włożyć ziarna pieprzu, ziela angielskiego, po jednym liściu laurowym, łyżeczce ziaren gorczycy i rozdzielone na pierścienie plasterki cebuli. Na tym ułożyć kalafiory i marchewkę, lekko ucisnąć. Zagotować 2 szklanki wody z cukrem i solą, wymieszać z octem i zalać warzywa, znajdujące się w słoikach. Zamknąć słoiki i wstawić do garnka z ciepłą wodą. Pasteryzować 20 minut. Po czym odstawić do wystygnięcia.
1 marchewka
kilka małych pieczarek
puszka malutkich kolb kukurydzy
kilkanaście malutkich cebulek
kilka malutkich ogórków
1 papryka
zalewa i przyprawy jak poprzednio
Warzywa umyć. Marchewkę pokroić w plasterki, cebulki obrać, pieczarkom odciąć ogonki, ogórki pozbawić końcówek, paprykę oczyścić i pokroić w mniejsze kawałki. Zagotować wodę w garnku, wrzucić do niej plasterki marchewki i pieczarki. Marchewki gotować ok. 10 minut, pieczarki 2-3 minuty. W słoikach rozłożyć ziarna gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego oraz liść laurowy, na to poukładać warstwami warzywa, zalać gorącą zalewą, zakręcić słoiki i pasteryzować 20 minut.
Znacie inne fajne przepisy na kalafior marynowany? Podzielcie się nimi!