Marmolada z dyni - przepis

Przetwory    
ocena
Dynia to warzywo specyficzne. Należy je umiejętnie przyprawić, aby nie tylko nie zatracić jej smaku, ale i sprawić, by nie wydawała się mdła. Na słodko smakuje wyśmienicie, szczególnie gdy można jej smakiem cieszyć się zimą.

Marmolada z dyni - przepis

sxc.hu

Wykonanie marmolady z dyni:

Będzie potrzebne:
2 kg obranej dyni,
1 kg cukru,
4 cytryny,
kawałek imbiru (ok. 10-15 cm).
  1. Krok pierwszy

    Do przygotowania marmolady użyj dużego garnka o grubym dnie, dobrze sprawdzają się garnki ze stali szlachetnej lub teflonowe.

  2. Krok drugi

    Dynię obierz i pokrój w grubą kostkę, włóż do garnka i podlej wodą - około szklanki.

  3. Krok trzeci

    Po godzinie duszenia na małym ogniu dodaj cukier, wymieszaj i gotuj pod przykryciem jeszcze około godziny.

  4. Krok czwarty

    Dodaj sok z cytry, nieco otartej z nich skórki i imbir, starty na drobnych oczkach, mniej więcej 2-3 łyżki.

  5. Krok piąty

    Gotuj jeszcze godzinę. Przez cały czas gotowania często mieszaj, marmolada dyniowa, podobnie jak każda inna, lubi przywierać i się przypalać, co spowodowane jest dużą zawartością cukru. Gorącą marmoladę nakładaj do sterylnych słoików i natychmiast zakręcaj. Pasteryzacja nie jest konieczna.

Znacie inne przepisy na marmoladę z dyni? Z czym warto ją łączyć?

OCENA
3.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
3 + 1 =

Polecamy

Buraki zasmażane – przepis

Buraki zasmażane – przepis

Agnieszka Pietnoczka

Dżem z jeżyn - przepis

Dżem z jeżyn - przepis

Katarzyna Wyka

Imbir marynowany - przepis

Imbir marynowany - przepis

Agnieszka Pietnoczka

Kalafior marynowany - przepis

Kalafior marynowany - przepis

Agnieszka Pietnoczka