Marmolada z jabłek - przepis

Przetwory    
ocena
Jest taka piękna pora roku o romantycznej nazwie – babie lato. Ranki i wieczory już tchną chłodem, ale lato potrafi pokazać jeszcze, na co je stać. Najlepsze, co ofiaruje nam wtedy natura, to nieprzebrana mnogość owoców i warzyw – a przetwory to sposób na zatrzymanie smaku, zapachu i wspomnień babiego lata.

Marmolada z jabłek - przepis

sxc.hu

Jednym z takich przetworów jest marmolada z jabłek, świetnie nadająca się do szarlotki, naleśników, smarowania pieczywa czy nadziewania kruchych rogalików.

Wykonanie:

Będzie potrzebne:
2 kilogramy jabłek,
kilo cukru,
łyżka cynamonu,
1 cytryna.
  1. Krok pierwszy

    Jabłka umyj, obierz ze skórek, wykrój gniazda nasienne. Sok z cytryny wyciśnij i pokrop nim pokrojone owoce. Do garnka z grubym dnem włóż połowę jabłek, dodaj 2-3 łyżki wody i rozgotuj owoce na gęstą masę.

    dżem z jabłek

    Fot. photoxpress.com

     

  2. Krok drugi

    Teraz możesz dodać resztę jabłek, cukier i cynamon. Przesmaż na wolnym ogniu przez około pół godziny, nie zaniedbując mieszania, ponieważ cukier łatwo się karmelizuje, co prowadzi do przypalania się marmolady.

  3. Krok trzeci

    Wyparzone słoiki napełnij marmoladą i od razu zakręć. Nie wymagają pasteryzacji, zmiana temperatury zrobi swoje. Pozwól im zatem dokładnie wystygnąć, zanim przestawisz je w inne miejsce. Jeśli któryś ze słoików się nie zassał, przechowuj go w lodówce i użyj w ciągu mniej więcej tygodnia.

  4. Krok czwarty

    Gotowa marmolada ma złocisty, jasnobrązowy odcień, a w masie jabłkowej da się wyczuć większe kawałki.

Znacie inne przepisy na jabłkową marmoladę? Podzielcie się nimi, jeśli macie ochotę!

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
4 + 5 =

Polecamy

Buraki zasmażane – przepis

Buraki zasmażane – przepis

Agnieszka Pietnoczka

Dżem z jeżyn - przepis

Dżem z jeżyn - przepis

Katarzyna Wyka

Imbir marynowany - przepis

Imbir marynowany - przepis

Agnieszka Pietnoczka

Kalafior marynowany - przepis

Kalafior marynowany - przepis

Agnieszka Pietnoczka