Marmolada z pigwy - przepis

Przetwory    
ocena
Pigwa to owoc drzewa z rodziny różowatych, podobny kształtem do jabłka. Owoce pigwy nie nadają się do jedzenia na surowo, ponieważ są niezwykle kwaśne i twarde. Zawierają jednak dużo pektyny i mają fantastyczny aromat, dlatego chętnie sięgają po nie zarówno wytwórcy domowych nalewek, jak i ci, których spiżarnie pękają od przetworów.

Marmolada z pigwy - przepis

sxc.hu

Bursztynowy miąższ pigwy nada się na kompot, konfiturę, marmoladę, nalewkę czy syrop. Owoce te doskonale komponują się też na przykład z jabłkami czy gruszkami w najrozmaitszych przetworach.

Ze względu na znaczącą zawartość pektyn, pigwowe przetwory nie wymagają nawet pasteryzacji, a opisana poniżej marmolada z pigwy wytrzyma w lodówce nawet pół roku bez pasteryzacji – o ile będzie przechowywana w szczelnym pojemniku.

Będzie potrzebne:
1l wody,
2 łyżki soku z cytryny,
pół kilo pigwy,
3 szklanki cukru.

Wykonanie:

Wodę i sok cytrynowy zagotuj w garnku z gorącym dnem. Pigwę obierz, pokrój na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Włóż do wrzątku, zagotuj, po czym zmniejsz płomień i duś przez 10 minut. Dodaj cukier i dokładnie go rozmieszaj, aż się całkiem rozpuści. Gotuj bez przykrycia na średnim płomieniu jakieś 40-45 minut, aż zawartość garnka zgęstnieje, ale zachowa półpłynną konsystencję. Pamiętaj o mieszaniu – marmolada, jak każdy słodki przetwór, lubi się przypalać.

pigwaFot. sxc.hu

Przełóż dżem do słoików, zostawiając u góry nieco miejsca. Wilgotną ściereczką usuń ewentualne zabrudzenia z brzegów słoików i zakręć je dokładnie. Zostaw do ostudzenia. Wyrób nie wymaga pasteryzowania.

Jakie macie inne pomysły na wykorzystanie pigwy?

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
4 + 2 =

Polecamy

Buraki zasmażane – przepis

Buraki zasmażane – przepis

Agnieszka Pietnoczka

Dżem z jeżyn - przepis

Dżem z jeżyn - przepis

Katarzyna Wyka

Imbir marynowany - przepis

Imbir marynowany - przepis

Agnieszka Pietnoczka

Kalafior marynowany - przepis

Kalafior marynowany - przepis

Agnieszka Pietnoczka