Przetwory Marmolada z pigwy - przepis

Marmolada z pigwy – przepis

-

Bursztynowy miąższ pigwy nada się na kompot, konfiturę, marmoladę, nalewkę czy syrop. Owoce te doskonale komponują się też na przykład z jabłkami czy gruszkami w najrozmaitszych przetworach.

Ze względu na znaczącą zawartość pektyn, pigwowe przetwory nie wymagają nawet pasteryzacji, a opisana poniżej marmolada z pigwy wytrzyma w lodówce nawet pół roku bez pasteryzacji – o ile będzie przechowywana w szczelnym pojemniku.

1l wody, 2 łyżki soku z cytryny, pół kilo pigwy, 3 szklanki cukru.

Wykonanie:

Wodę i sok cytrynowy zagotuj w garnku z gorącym dnem. Pigwę obierz, pokrój na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Włóż do wrzątku, zagotuj, po czym zmniejsz płomień i duś przez 10 minut. Dodaj cukier i dokładnie go rozmieszaj, aż się całkiem rozpuści. Gotuj bez przykrycia na średnim płomieniu jakieś 40-45 minut, aż zawartość garnka zgęstnieje, ale zachowa półpłynną konsystencję. Pamiętaj o mieszaniu – marmolada, jak każdy słodki przetwór, lubi się przypalać.

pigwaFot. sxc.hu

Przełóż dżem do słoików, zostawiając u góry nieco miejsca. Wilgotną ściereczką usuń ewentualne zabrudzenia z brzegów słoików i zakręć je dokładnie. Zostaw do ostudzenia. Wyrób nie wymaga pasteryzowania.

Jakie macie inne pomysły na wykorzystanie pigwy?

Katarzyna Wyka

Katarzyna Wyka - blogerka kulinarna, miłośniczka smacznego, szybkiego gotowania. Działa według zasady: jeśli czegoś nie da się przyrządzić w 30 minut, trzeba się zastanowić, czy warto to wykonać. Jest również mamą, a zawodowo - naucza języka angielskiego.

 

Odwiedź blog naszego specjalisty:

- Truscaveczka pichci

Nasz specjalista o sobie:

Kiedy ktoś mówi przy mnie "Baby do garów!" kiwam energicznie głową, bo chociaż pochodzę z rodziny, gdzie to mężczyźni gotowali lepiej i więcej, to kuchnia jest moim królestwem. Nie do pomyślenia - ja, uchodząca niegdyś za mózgowca, który z przyziemnością nie ma nic wspólnego, uwielbiam gotować, obserwować, jak zmieniają się składniki użyte do wykonania potrawy, jak mieszają się smaki i zapachy.

Od kilkunastu lat moja kuchnia tętni życiem - i choć wyprowadzając się na swoje umiałam przyrządzić najwyżej spaghetti z proszku, teraz nie tylko nieźle gotuję, ale lubię też czytać książki kucharskie nie tylko szukając w nich przepisów, ale i inspiracji, pomysłów na połączenia składników, mniej lub bardziej typowe. Już ładnych parę lat prowadzę bloga z przepisami. Zaczął się od prośby koleżanki, żebym dała jej przepis na obiad - ale przepis dla zupełnego żółtodzioba. Pomyślałam, że to dobry pomysł - przepisy na potrawy proste, smaczne i niewymagające zbyt wiele czasu i niezwykłych kulinarnych talentów. Pewna moja przyjaciółka powiedziała "Jeśli jakiegoś dania nie da się przygotować w 30 minut, trzeba się zastanowić, czy warto je robić."

Dlatego moje przepisy, w większości wymyślane samodzielnie, opierają się na niewielu składnikach i szybkim ich przyrządzeniu. Dzięki temu każdy, kto z tych receptur skorzysta, może poczuć się mistrzem patelni, czego sobie i czytelnikom życzę.

Fot.: Hanna Matejczyk

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Czy można jeździć na motorze bez kasku?

W świetle polskiego prawa jazda na jednośladzie wymaga zastosowania na drogach publicznych wskazanych środków bezpieczeństwa. Oczywiście poza spełnieniem wymogów rejestracyjnych pojazdu, konieczne jest posiadanie kasku ochronnego. Kask ten należy posiadać na głowie zawsze, gdy motocykl jest w ruchu – w przeciwnym razie grozi kierowcy mandat o wysokości 100 zł plus dodatkowe 100 zł, jeśli pasażer również nie posiada kasku.

Jak tanio podróżować po świecie?

Pieniądze w podróży są ważne, to nie ulega wątpliwości. Nie musimy ich jednak wydawać na opłacenie drogich wczasów w znanym kurorcie. Lepiej poczekać na okazję i spędzić w wymarzonym miejscu więcej czasu. Zaoszczędzone pieniądze wydamy na zwiedzanie i inne atrakcje.

Zobacz też

Obliczanie podatku od zysków z funduszy

Okazuje się, że zryczałtowany podatek od zysków kapitałowych na dobre zagościł w rodzimym systemie finansowym. Wszelkie deklaracje dotyczące zmniejszenia jego stawki funkcjonują zwykle jako element kolejnych kampanii wyborczych. Omawiana konstrukcja podatkowa pojawiła się w 2001 roku, kiedy bardzo intensywnie poszukiwano źródła dochodów mogącego pobudzić krajową konsumpcję i zasilić budżet w czasach dekoniunktury.

Lampy LED – dlaczego warto wybrać to rozwiązanie?

50 000 godzin! Tyle wynosi średni czas pracy żarówki LED. Oznacza to, że jedna żarówka ledowa, może pracować nieprzerwanie...

Jaką sukienkę na lato wybrać?

Odpowiednio wybrana sukienka na lato to idealny strój dla pań. Nie dość, że wyglądają w nich bardzo kobieco, to...

Może Cię zainteresuje: