Marynata z cukinii – przepis

Przetwory    
ocena

Cukinia jest świetnym, zielonym i zdrowym warzywem, które można zjeść na wiele sposobów. Można zrobić z niej leczo lub bigos. Można panierować plastry cukinii i usmażyć jak mięso. Bardzo smaczna jest zupa z cukinii, która jest nagradzana na kulinarnych konkursach i staje się coraz bardziej popularna. My proponujemy marynatę z cukinii.

Marynata z cukinii – przepis

sxc.hu

Cukinię możemy zrobić jako jeden z przetworów na zimę. Podobnie możemy przygotować kabaczka lub bakłażana. Przepis jest na około 1 kilogram plastrów z cukinii, które marynujemy bez wycinania pestek.




Będzie potrzebne:

koper włoski,
10 ząbków czosnku,
ostra papryczka chilli,
5 ziaren pieprzu (niemielonego, zgniecionego w moździerzu),
litr wody,
łyżka soli,
75 ml octu spirytusowego 10%.

Najpierw trzeba odpowiednio przygotować cukinie. Nie obieramy ich. Cukinie myjemy szczoteczką do warzyw i przelewamy wrzątkiem. Potem trzeba je osuszyć papierowym ręcznikiem. Cukiniom obcinamy końcówki i kroimy w grube, około centymetrowe plastry.

Słoiki przeznaczone na marynatę trzeba również odpowiednio przygotować. Najlepiej wyparzyć je zaraz po umyciu – wtedy mamy pewność, że nie pękną, kiedy zalejemy je gorącą zalewą.

Na dnie słoików umieszczamy ząbek czosnku, szczyptę pieprzu i kawałek ostrej papryczki. Na tym ciasno układamy plastry cukinii. Pozostałe składniki na marynatę łączymy w garnku i gotujemy. Musimy je zagotować. Gorącą marynatą zalewamy słoiki z cukinią i od razu szczelnie zamykamy. Tak przygotowane pasteryzujemy we wrzątku około 10 minut, a kiedy wystygną odnosimy w ciemne miejsce – niech czekają do zimy...

Znacie inny przepis na marynatę z cukinii? Podzielcie się nimi w komentarzach.

OCENA
4.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
4 + 3 =

Polecamy

Buraki zasmażane – przepis

Buraki zasmażane – przepis

Agnieszka Pietnoczka

Dżem z jeżyn - przepis

Dżem z jeżyn - przepis

Katarzyna Wyka

Imbir marynowany - przepis

Imbir marynowany - przepis

Agnieszka Pietnoczka

Kalafior marynowany - przepis

Kalafior marynowany - przepis

Agnieszka Pietnoczka