Papryka marynowana – przepisy

Przetwory    
ocena

Marynowanie warzyw to obok kiszenia, zamrażania i suszenia jeden ze sposobów ich przechowywania oraz podawania w jesienno - zimowym okresie. Marnuje, czyli utrwala się za pomocą zalewy przyrządzonej z octu, rozrobionego w odpowiedniej ilości wody, soli i cukru.

Papryka marynowana – przepisy

Fot. Agnieszka Pietnoczka

Do przygotowania zalewy do marynowanej papryki będzie potrzebne:

Będzie potrzebne:

1 szklanka octu
10% 6 szklanek wody
1 łyżka soli
3-4 łyżki cukru
gorczyca w ziarnkach
ziarna ziela angielskiego
ziarna czarnego pieprzu
listki laurowe
olej
ok. 2-3 kg papryki

Do wcześniej umytych i wysuszonych słoików włożyć po kilkanaście ziarenek gorczycy, kilka ziaren pieprzu, 2-3 ziarna ziela angielskiego i po jednym laurowym listku. Paprykę, najlepiej czerwoną, umyć, pokroić wzdłuż na kilka części lub cienkie paski i blanszować w gorącej wodzie przez ok 2-3 minuty. Odcedzić, chwilkę wystudzić, powkładać do słoików. Wodę, ocet, sól i cukier zagotować i zalać paprykę w słoikach. Na wierzch wlać po 1 łyżce oleju. Zamknąć dobrze słoiki, odstawić na 24 godziny, po czym wynieść do chłodnego pomieszczenia.

Smak papryki można podostrzyć dodając po 1 ząbku czosnku i kilka plasterków cebuli. Zmienić można także ilość cukru, dostosowując jego gramaturę do tego, czy chcemy uzyskać mniej lub bardziej słodką zalewę.

Świetną propozycją może być także sałatka wielowarzywna z papryką w roli głównej, zalana odpowiednio przyrządzona marynatą. Do jej wykonania będzie potrzebne:

1 strąk czerwonej papryki
1 strąk żółtej papryki
1 marchew
2 cebule
25 dag białej kapusty
ziarna gorczycy, ziela angielskiego, czarnego pieprzu
zalewa:
1 szklanka octu 10%
6 szklanek wody
1 łyżka soli
2 łyżki cukru


Paprykę blanszować we wrzącej wodzie przez 2-3 minuty, wystudzić, pokroić w cienkie paski. Marchew zetrzeć na tarce, kapustę drobno poszatkować. Cebulę przekroić na pół i pokroić w cienkie plastry. Przygotować zalewę zagotowując wszystkie jej składniki. Gorącą zalewą zapełniać słoiki do 1/3 ich wysokości, po czym warstwami umieścić w niej warzywa dosypując ziarna gorczycy, ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Słoiki zamknąć i pasteryzować przez 20 minut, następnie wyjąć z wody i schłodzić.

Ilość warzyw i zalewy dostosować do ilości słoików, które mamy wypełnić sałatką.

Znacie inny przepis na paprykę marynowaną? Podzielcie się nim w komentarzu.

OCENA
2.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
5 + 2 =

Polecamy

Buraki zasmażane – przepis

Buraki zasmażane – przepis

Agnieszka Pietnoczka

Dżem z jeżyn - przepis

Dżem z jeżyn - przepis

Katarzyna Wyka

Imbir marynowany - przepis

Imbir marynowany - przepis

Agnieszka Pietnoczka

Kalafior marynowany - przepis

Kalafior marynowany - przepis

Agnieszka Pietnoczka