Sałatka z zielonych pomidorów – przepis

Przetwory    
ocena

Zielone pomidory są smaczne i dosyć popularne. Często przygotowywane na zimę – smażone (jak z tytułu filmu „Smażone zielone pomidory”), wkładane do słoików i przechowywane w spiżarkach. Innym sposobem na przygotowanie zielonych pomidorów są sałatki.

Sałatka z zielonych pomidorów – przepis

sxc.hu

Do przygotowania sałatki

Będzie potrzebne:

1 kg zielonych pomidorów,
2 średnie cebule,
1 średnia papryka, najlepiej czerwona,
1/2 litra wody,
1/2 szkl. octu jabłkowego,
1 łyżka soli,
7 łyżek cukru,
4 liście laurowe,
3 ziarenka ziela angielskiego,
pieprz do smaku.

UWAGA!

Do takiej pomidorowej sałatki możemy dodać białą kapustę, marchewkę pokrojoną w krążki i pietruszkę. Można do niej dodać więcej papryki – w różnych kolorach, wtedy sałatka wygląda ciekawiej.

Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki. Potem pokroić je na plasterki. Niektórzy radzą najpierw zielone pomidory posolić i odstawić na dobę, ponieważ to podobno pozbawia je zanieczyszczeń. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w kostkę.

Wodę gotujemy z octem, cukrem, liśćmi laurowymi, solą i zielem angielskim. Warzywa wkładamy do miski (takiej, by można było zalać wrzątkiem), a potem od razu do słoików – w równych proporcjach. Posypujemy pieprzem. Tak przygotowane zalewamy gorącą wodą z octem. Zakręcamy słoiki (lub szczelnie przykrywamy garnek/miskę) i odstawiamy. Słoiki wekujemy, jeśli chcemy, by sałatka była dobra zimą. Nawet jeśli robimy sałatkę do zjedzenia od razu, w garnku lub misce, musimy poczekać kilka godzin aż wszystko się przegryzie. Trwa to co najmniej 2 godziny, aż zalewa wystygnie.

Znacie inny przepis na przetwory z zielonych pomidorów? Podzielcie się nim w komentarzu.

OCENA
5.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 4 =

Polecamy

Buraki zasmażane – przepis

Buraki zasmażane – przepis

Agnieszka Pietnoczka

Dżem z jeżyn - przepis

Dżem z jeżyn - przepis

Katarzyna Wyka

Imbir marynowany - przepis

Imbir marynowany - przepis

Agnieszka Pietnoczka

Kalafior marynowany - przepis

Kalafior marynowany - przepis

Agnieszka Pietnoczka