Dynia - choroby

Rośliny    
ocena

Coraz częściej bierzemy się za uprawę dyni w naszych ogródkach przydomowych i na działkach. Uprawiamy je ze względów, między innymi, estetycznych. Stanowią one doskonałą dekorację jesienną i niesamowicie ożywiają nasze ogrody, tarasy itp. Bardzo popularne są dyniowe lampiony. Modne staje się również sadzenie odmian dyń o rozmaitych kształtach. Często są to małe, kuliste owoce lub wydłużone czy spłaszczone formy w różnych barwach.

Dynia - choroby

sxc.hu

Oprócz względów estetycznych, dynie cenimy także za wartości odżywcze. Dynie są bogate w białko, wapń, żelazo, magnez, potas, beta-karoten oraz witaminy: B1, B2, B6, PP. Do tego wzmacniają odporność naszego organizmu.

Niestety dynię atakuje szereg różnych szkodników i chorób. Jedną z popularniejszych i najwcześniej występujących jest parch dyniowatych (Cladosporium cucumeris). Objawy to plamy w kolorze szarooliwkowym. Są one drobne, okrągłe i lekko zagłębione. Z czasem plamy te brunatnieją, zwłaszcza podczas wilgotnej pogody. Owoce dyni stają się zdeformowane i gniją. Często dochodzi do porażenie również nasion. Brązowe plamy pojawiają się również na liściach dyń. Musimy pamiętać w szczególności o bardzo dokładnym usuwaniu porażonych części roślin, gdyż to one często są źródłem choroby w kolejnych latach. Grzyb parcha może przetrwać nawet do 3 lat na liściach. W walce z chorobą mogą pomóc opryski fungicydami oraz zaprawianie nasion.

Kolejną groźną chorobą dyni jest mączniak prawdziwy dyniowatych (Erysiphe cichoracearum). Choroba charakteryzuje się białym mączystym nalotem na roślinie. Tu również pomóc mogą, oprócz usuwania porażonych części roślin, opryski fungicydami. Możemy także zaobserwować objawy mączniaka rzekomego (Pseudoperonospora cubensis). Powoduje on żółte plamy, niekiedy z białawym nalotem na spodzie blaszki liściowej. Aby zapobiec chorobie, możemy stosować specjalistyczne preparaty lub wybierać odmiany odporne na te chorobę.

Nasze dynie mogą zostać porażone także antraknozą dyniowatych. Objawy tej choroby to zielonooliwkowe gnilne plamy. Wnikają one do wnętrza owocu. Objawy pojawiają się także na liściach w postaci brunatnych plam z ciemniejszą obwódką. Chorobie możemy zapobiec stosując opryski fungicydami oraz zaprawianie nasion.

Często występuje także kanciasta bakteryjna plamistość liści (Pseudomonas syringae). Jej objawy to beżowe, wodniste plamy, które z czasem zasychają. Walka polega na przerwaniu uprawy warzyw dyniowatych na okres do 3 lat. Pomóc mogą również preparaty miedziowe.

Czy hodujecie dynię? Jak unikacie chorób, które mogą ją zaatakować? Wypowiedzcie się w komentarzu.

OCENA
3.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
5 + 4 =