Sałatka z brokułem – przepis

Sałatki    
ocena

Brokuły przywędrowały do nas z rejonu Morza Śródziemnego, a dzięki temu, że są odporne na przymrozki świetnie sprawdzają się w uprawie w naszym klimacie. Zawierają wiele składników mineralnych: potas, żelazo, fosfor, mangan, a także witaminy: A, B1, B2, B6, C, K, PP.

Sałatka z brokułem – przepis

photoxpress.com

Brokuł wykorzystywany jest w kuchni jako dodatek do zup, zapiekanek, sałatek i dań obiadowych. Możemy go spożywać na surowo albo ugotować. Spróbujmy zatem przygotować sałatkę brokułową z szynką (w wersji wegetariańskiej, nie musimy dodawać mięsa). Do przygotowania sałatki z brokułem potrzeba:

Będzie potrzebne:

5 plasterków szynki,
1 brokuł,
4 jajka,
200 g pokrojonych pieczarek marynowanych,
1 łyżka majonezu,
200 g śmietany,
pieprz.

Brokuł dzielimy na kawałki i gotujemy w osolonej wodzie przez 3 minuty, należy pamiętać, żeby go nie rozgotować, ponieważ będzie się rozpadał. Po 3 minutach należy wyjąć warzywo z wody i odstawić do ostudzenia. Jaja gotujemy na twardo i kroimy w kostkę, wrzucamy brokuł i jajka do wcześniej przygotowanej miski, dodajemy szynkę pokrojoną w nieduże paseczki. Pieczarki odcedzamy od zalewy i osuszamy ręcznikiem papierowym, wrzucamy do pozostałych składników i wszystkie razem mieszamy.

Majonez mieszamy ze śmietaną, możemy dodać pół zmiażdżonego ząbka czosnku jeśli lubimy jego smak i wlewamy do składników sałatki. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Możemy również dodać odrobinę posiekanej natki pietruszki.

Tak przygotowana sałatka jest bardzo pożywna i sycąca, można ją przechowywać w lodówce, ale najlepiej przygotowywać takie porcje, aby można było je zjeść od razu.

Znacie inny przepis na sałatkę brokułową? Podzielcie się nim w komentarzu.

OCENA
3.75
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 5 =