Sałatka z pora - przepis

Sałatki    
ocena

Pory to warzywa uznawane od wieków za lecznicze i zbawienne dla organizmu ludzkiego. Wykorzystywany był na surowo i po obróbce cieplnej, jako pożywienie i kompresy na ugryzienia owadów. Niskokaloryczny, bogaty w wapń i fosfor, jest ważnym składnikiem potraw na naszych stołach. Po ugotowaniu jest lekkostrawny i doskonale nadaje się jako dodatek do potraw dla niemowląt.

Sałatka z pora - przepis

http://pixabay.com

Na surowo por najczęściej jadany jest w postaci sałatki. Bazowa jej wersja to por, jajko na twardo i majonez. Poniżej jednak znajdziesz kilka pomysłów, jak urozmaicić tradycyjną, zachowawczą i konserwatywną mieszankę wytrawnego smaku pora i łagodnych dodatków.

Sałatka z pora - wersja sycąca (z ziemniakami)

Będzie potrzebne:

1 nieduży por (bez najciemniejszych części liści)
2 cebule
6 ziemniaków
puszka kukurydzy
4 jajka
majonez

Ziemniaki ugotuj w mundurkach i ostudź. Jajka ugotuj na twardo. Gdy oba składniki wystygną, pokrój je w kostkę. Pora pokrój w talarki, cebulę w drobną kostkę. Kukurydzę odsącz z zalewy. Wszystkie składniki wymieszaj i dopraw solą lub pieprzem w razie potrzeby.

Sałatka porowa - wersja kwaskowa (z ogórkami kiszonymi)

Będzie potrzebne:
1 nieduży por (bez najciemniejszych części liści)
3 jajka na twardo
3 ogórki kiszone
2 jabłka
jedna puszka groszku
łyżka majonezu
łyżka jogurtu greckiego
łyżka musztardy

Pora umyj i pokrój w półplasterki. Ogórki, jajka i jabłka pokrój w kosteczkę. Groszek odcedź z zalewy. W osobnym naczyniu przygotuj sos. Majonez, jogurt i musztardę wyrób widelcem na jednolitą masę i dopraw w razie potrzeby odrobiną pieprzu. Warzywa wymieszaj z sosem i zostaw sałatkę w lodówce na 2-3 godziny, aby się przegryzła.

Satka z pora - wersja serowa

Będzie potrzebne:
1 nieduży por (bez najciemniejszych części liści)
30 dag żółtego sera
puszka kukurydzy
2 ogórki konserwowe
jajko na twardo
majonez (niedużo, sałatka musi być zwarta!)

Pora pokrój w półplasterki. Ser zetrzyj na grubej tarce. Ogórki i jajko pokrój w drobną kostkę. Wszystkie składniki wymieszaj. Jeśli smak sałatki jest zbyt mało wyrazisty, dopraw całość łyżeczką ostrej musztardy.

Sałatki z pora mają dość specyficzny zapach i wyrazisty, wytrawny smak. Doskonale sprawdzają się zarówno jako danie imprezowe i pysznie smakują z wędlinami, ale także jako dodatek do mięs czy dań z grilla.

Znacie inne fajne przepisy na sałatki z porem w roli głównej? Podzielcie się nimi! :)

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
5 + 1 =