Bankiet – metoda niemiecka

Savoir-vivre    
ocena

Bankiet niemiecki jest jednym z kilku możliwych sposobów organizacji przyjęć. Impreza typu niemieckiego ma, w odróżnieniu na przykład od metody angielskiej, charakter zasiadany. Metoda niemiecka może być zatem świetnym wyborem, jeśli chcemy świętować na przykład jakąś ważną uroczystość rodzinną.

Bankiet – metoda niemiecka

sxc.hu

Specyfika bankietów niemieckich, które należą – jak widać – do przyjęć oficjalnych i obowiązuje na nich strój wieczorowy, nie wymaga jednak rozbudowanych na szeroką skalę przygotowań i wielu wysiłków obsługi Zazwyczaj wystarczy, gdy jeden kelner obsługuje od dwunastu do piętnastu konsumentów. Pierwszym zasadniczym zadaniem obsługi jest przygotowanie stołów bankietowych. Ich rozstawienie powinno maksymalnie ułatwiać gościom spożywanie posiłków, a także powinno pozwolić na swobodne przemieszczanie się zarówno obsłudze, jak i uczestnikom przyjęcia. Należy zatem wziąć pod uwagę przy rozstawie takie czynniki jak kształt sali, liczbę osób, oświetlenie, odległości od ściany.

Na stołach znajdować mają się wszystkie potrawy serwowane na zimno, a także napoje – zarówno bezalkoholowe, jak i alkoholowe. Nakrycie stołów, przy których głównie toczy się cała akcja bankietu typu niemieckiego, są zatem niezwykle ważnym elementem. Bardzo często dania oraz napoje stanowią bowiem element dekoracji. Standardowym materiałem, który służy do nakrywania stołu jest przy tego typu okazji biała flanela. Dzięki niej wyciszane są wszelkie odgłosy przesuwania sztućców czy naczyń. Inne elementy, które mogą posłużyć za dekoracje to świeczniki, cięte kwiaty w wazonach czy tace z owocami.

Jeśli idzie o posiłki, to przygotowywane są one w kuchni, a następnie serwowane przez kelnerów: najczęściej podaje się wyporcjowane zupy w bulionówkach,  gorące przekąski, również wyporcjowane dania główne (na talerzach porcelanowych bądź drewnianych) oraz desery. Nie istnieją specjalne zasady dotyczące menu na bankiecie typu niemieckiego. Ważne jest, by przestrzegać kolejności podawania poszczególnych posiłków i aby posiłki te były urozmaicone oraz odpowiednio do siebie dopasowane. Obecność obsługi na sali bankietowej ogranicza się przede wszystkim głównie do serwowania i do sprzątania ze stołu.

UWAGA!

Metoda niemiecka jest zatem bardzo dobrym rozwiązaniem, gdy gospodarzom zależy na uczynieniu spotkania bardziej kameralnym.

Byliście kiedyś na przyjęciu, gdzie podawano do stołu według metody niemieckiej? Jak to się sprawdziło?

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =