Czy i co można jeść rękami?

Savoir-vivre    
ocena

Istnieją dania, których jedzenie jest bardzo skomplikowane i wymaga perfekcyjnego posługiwania się sztućcami. Podczas krojenia potrawy powinno dotykać się jej tylko sztućcami. Jednakże co zrobić, gdy postawione przed nami danie wydaje się niemożliwym do pokrojenia? Czy można pomóc sobie rękami?

Czy i co można jeść rękami?

photoxpress.com

Generalnie spożycie większości potraw rękami jest zakazane przez etykietę, aczkolwiek ze względu na ich chrupkość, konsystencję lub wielkość dopuszcza się zjedzenia w ten sposób następujących produktów:

Chleb - kromki chleba rozrywa się na mniejsze, a potem bierze się do ust
Kruche ciasteczka - nakładamy je szczypczykami
Orzechy i migdały
Rzodkiewki
Winogrona - po odcięciu gałązki winogron, przekłada się ją na talerz i odrywa palcami owoce
Mandarynki i pomarańcze – po usunięciu skóry za pomocą noża i rąk, owoce dzieli się na cząstki i te spożywa się palcami
Gruszki i jabłka - po przekrojeniu na mniejsze kawałki dopuszcza się jedzenie rękami,  a także nożem i widelcem. Wybór należy do konsumenta.
Sushi - generalnie je się pałeczkami, ale etykieta dopuszcza również spożycie za pomocą rąk
Pizza - pokrojona na kawałki
Potrawy pułapki, czyli takie, których na pewno nie jada się rękami:
Kanapki,
Grejpfruty,
Arbuzy
Drób

Pamiętajmy, że etykieta nie wymaga wszystkich tych zasad od najmłodszych. Dzieciom należy pozwolić na większą swobodę przy stole, ponieważ nie potrafią one jeszcze perfekcyjnie posługiwać się sztućcami.

UWAGA!

Podczas jedzenia owoców pojawia się problem pestek. Powinno dyskretnie odkładać się je na brzeg talerza.

A jak Wy jecie, na przykład, kurczaka? Rękoma? Albo pizzę? Dajcie znać.

OCENA
1.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =