Jak jeść chleb?

Savoir-vivre    
ocena

Savoir-vivre opisuje zasady związane jedzeniem z dość dużą dokładnością. Nawet sposób jedzenia chleba może świadczyć o dobrym lub złym wychowaniu. Jak savoir-vivre nakazuje jeść chleb?

Jak jeść chleb?

sxc.hu

Przede wszystkim, zgodnie z regułami dobrego wychowania, kawałki chleba należy odłamywać, a nie gryźć. Nad widelcem, po lewej stronie talerza, umieszcza się talerzyk przeznaczony na pieczywo. Na nim należy położyć chleb, oderwać kawałek i posmarować go masłem, używając nożyka, leżącego na talerzyku do pieczywa. Każdy z gości powinien mieć swój nożyk i talerz. Posmarowany kawałek chleba wkłada się do ust. Nie należy oddzielać dużych kawałków, ponieważ są niewygodne do zjedzenia, świadczą o łakomstwie i braku dobrych manier. W taki sam sposób zjada się dodatki do kromek, np. serki, dżemy, konfitury. Pieczywo nie jest daniem obiadowym, dlatego trudne do oddzielenia dodatki do kanapek nie znajdą się na stole. Jeśli goście spotykają się np. po obiedzie, można podać bardziej skomplikowane kanapki. Wówczas gryzienie pieczywa nie będzie uznane za gafę.

jak jeść chlebsxc.hu

UWAGA!

Gospodarze mogą też przynieść osobno chleb i składniki do kanapek. Wtedy nie wypada nabierać zbyt dużej ilości i budować obfitej kromki. Wrażenie łakomstwa jest niemile widziane przez dobre wychowanie. Nie wypada też nakładać masła, dżemu lub topionego serka w dużej ilości. Takie składniki ostrożnie podnosi się do ust, żeby nie pobrudzić obrusa.

Dobrze byłoby zadbać o to, żeby kromki nie były zbyt grube. Jedzenie dużych kanapek jest niezbyt wygodne i nie wygląda ładnie. Niezbyt dobrze odbiera się również nakładanie sobie na talerz dużej ilości jedzenia i gryzienie dużych kęsów. Savoir-vivre doradza, aby jeść małe kawałki. Nie powinno się także szybko zjadać kanapek, tak jakby za chwilę miały zniknąć. Chleb należy jeść nad talerzem. Pozostawienie okruchów na obrusie jest niekulturalne.

Jeśli zapraszająca osoba zdecydowała, że sama przygotuje kanapki, nie będzie gafą zostawienie tych składników, których się nie lubi. Gospodarze powinni jednak zadbać, aby taki talerzyk szybko zniknął z jadalni, ponieważ pozostawione resztki przystrojenia chleba będą brzydko się prezentować. Mogą też zaproponować gościowi inne składniki, które znajdą się na pieczywie. Powinni uważać, żeby propozycja nie zabrzmiała jak wyrzut i nie postawiła osoby w niezręcznej sytuacji. Jeśli natomiast ktoś nie lubi skórki chleba, nie zachowa się dobrze, jeśli ją zostawi na talerzu.

Czy wszystkie powyższe zasady są Wam znane? Stosujecie je, jedząc chleb podczas oficjalnych okazji?

OCENA
5.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
3 + 5 =