Jak jeść pałeczkami?

Savoir-vivre    
ocena

W Japonii pałeczki służą tylko do jedzenia, ale również do przygotowania potraw. Jedzenie pałeczkami spowalnia proces jedzenia, dzięki czemu posiłek staje się zdrowszy.

Jak jeść pałeczkami?

photoxpress.com

Europejczykom, przyzwyczajonym do noża i widelca nauka jedzenia pałeczkami może wydawać się nieco skomplikowana, jednakże wszystko jest kwestią wprawy.

Jak jeść pałeczkami?

1) Pałeczkę włożoną pomiędzy kciuk a palec wskazujący, przytrzymujemy palcem serdecznym środkowym.
2) Drugą pałeczkę równolegle przytrzymujemy kciukiem i palcem wskazującym.
3) Pałeczka umieszczona na górze jest pałeczką ruchomą. Poruszamy nią za pomocą palca wskazującego i kciuka. Druga pałeczka cały czas jest nieruchoma.

Teraz pozostaje już tylko chwytanie kolejnych przysmaków azjatyckiej kuchni i zjadanie ich ze smakiem.

UWAGA!

Reasumując skrzyżowane pałeczki trzymamy pomiędzy palcami wskazującym i środkowym, pomagając sobie kciukiem. Nabieramy wyłącznie małe kęsy. Po skończeniu jedzenia pałeczki odkładamy na specjalną podstawkę z boku talerza. Warto wiedzieć, że jeśli wciąż nie opanowaliśmy sztuki jedzenia pałeczkami, możemy zjeść rękami, lub jeśli jesteśmy w restauracji - poprosić o sztućce.

Jakie potrawy azjatyckiej kuchni próbowaliście? Które najbardziej przypadły Wam do gustu?

OCENA
3.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
3 + 5 =