Jak podawać herbatę?

Savoir-vivre    
ocena
Dla savoir-vivre’ u serwowanie herbaty to niemal rytuał. Wymaga umiejętności, czasu, znajomości reguł dobrego wychowania. Podawanie herbaty oznacza wcześniejsze, staranne przygotowanie napoju i podanie go w elegancki sposób. Jak serwować herbatę?

Jak podawać herbatę?

sxc.hu

Najbardziej elegancko będzie zaparzyć sypką herbatę. Ta w torebkach bardziej pasuje do towarzyskich spotkań. Ekspresowa herbata natomiast nie powinna być nigdy podawana gościom. Jest nieelegancka, zaparzana w pośpiechu i niesmaczna. Nie częstuje się więc nią zaproszonych osób.

Po zaparzeniu, płyn przelewa się do wcześniej ogrzanego dzbanka, który następnie przynosi się do pomieszczenia i kładzie na stole. Najgrzeczniej będzie, jeśli gospodarz sam naleje zaparzoną herbatę do filiżanek gości (nigdy do plastikowych kubków, szklanki też uważa się za niezbyt eleganckie). Jeśli spotkanie odbywa się w gronie znajomych, a herbata będzie zaparzana z bibułkowych torebek, trzeba przygotować talerzyk na wyjęte saszetki. Oczywiście, talerzyk nie może długo stać na stole, ponieważ nie wygląda estetycznie.

Wbrew przyjętemu zwyczajowi nie wypada słodzić herbaty gościom. Lepiej przynieść cukier przesypany do cukiernicy, żeby zaproszone osoby mogły wsypać go do filiżanki według własnego uznania. Dobrze pamiętać o dwóch łyżeczkach, jedną wsypuje się cukier, a drugą miesza się herbatę. Savoir – vivre stanowczo odrzuca zanurzanie w cukiernicy łyżeczki pobudzonej mieszaniem herbaty. Nigdy nie należy także pić z filiżanki, w której znajduje się łyżeczka. Sztućce zawsze odkłada się na talerze lub spodki.

jak podawać herbatęsxc.hu

Nie wypada także wyciskać cytryny do filiżanek gości. Jeśli ktoś życzy sobie herbatę z cytryną, wkłada się jej plasterek do herbaty, ewentualnie podaje się sok z cytryny (w dzbanuszkach lub w małych opakowaniach). Jeśli nie wiadomo, czy goście lubią napoje z dodatkami, czy wolą bez nich, nie będzie niegrzecznie zapytać. Można również przynieść pokrojone plasterki ułożone na talerzyku. W takim przypadku sok z cytryn w dzbanuszkach też jest dobrym rozwiązaniem.

Jeśli herbata będzie napojem serwowanym przy obiedzie, nie należy podawać jej jako pierwszego napoju i do głównego dania. Herbatę i kawę podaje się na koniec obiadowego przyjęcia, czyli po zjedzeniu deseru. Wino, szampan serwowane wcześniej są bardziej eleganckie i kojarzone z uroczystym posiłkiem. Do deseru natomiast pasować będą soki owocowe.

Pijecie tylko czarną herbatę czy też inne gatunki? Który herbata należy do Waszych ulubionych?

OCENA
3.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
2 + 5 =