Jak podawać sos?

Savoir-vivre    
ocena

Sosy są bardzo popularnymi dodatkami do wielu potraw. Swoją konsystencją przypominają gęstą zupę. Sosy są wyśmienitymi dodatkami zarówno do dań obiadowych, jak i deserów.

Jak podawać sos?

morguefile.com

Świetnie komponują się  z makaronami, sałatkami, mięsami, lodami, a także wszelakimi przekąskami. Mogą być fantastycznym dopełnieniem smaku danej potrawy, nadającym jej ostatniego szlifu. Swoimi wyrazistymi kolorami mogą ulepszyć wygląd dania, sprawić, że coś będzie wyglądało bardziej apetyczniej, a zawarte w sosach składniki odżywcze wzbogacą żywieniowe walory dania.

Sosy dzielimy na:

- słodkie i słone

- ciepłe i zimne.

Do najpopularniejszych sosów na świecie należą: sos vinegret (jako dressing do sałat), sos tatarski, majonezowy, słodko-kwaśny (kojarzony z kuchnią chińską), a także sosy podawane z makaronami – pesto, bolognese, carbonara i napoli.

Sosy serwuje się na dwa sposoby:

- w sosjerce

- razem z potrawą.

Jeśli sos podany jest w sosjerce, każdy indywidualnie dozuje go sobie. Może być on również zaserwowany dla każdego gościa osobno w miseczkach lub też w jednym naczyniu, przeznaczonym dla wszystkich biesiadników. W takim wypadku nakładamy sobie odpowiednią ilość sosu na brzeg talerza lub bezpośrednio na potrawę. Ewentualnie każdy z gości macza jedzenie w sosie we wspólnym pojemniczku. Absolutnie niedopuszczalnym jest zamoczenie tego samego kęsa dwa razy we wspólnym naczyniu.

Jakie sosy najbardziej lubicie? Dajcie znać.

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 3 =