Jak posługiwać się nożem i widelcem?

Savoir-vivre    
ocena

Posługiwanie się nożem i widelcem, zdaniem etykiety, dużo mówi o kulturze osoby. Nieumiejętne posługiwanie się sztućcami jest dużą gafą i może świadczy o sporych brakach w wychowaniu. Jak w takim razie posługiwać się nożem i widelcem? Co nakazuje savoir-vivre? Na co pozwala, a co jest absolutnie zabronione?

Jak posługiwać się nożem i widelcem?

sxc.hu

Na stole mogą położone zostać różne rodzaje noża i widelca. Od którego zacząć jeść? Według savoir-vivre’ u posiłek zaczyna się od widelca i noża położonego najdalej od talerza, a najbliżej dłoni siedzącej osoby. Sztućce obok talerza są tymi, którymi posługuje się na końcu. Dużymi widelcami zjada się ryby i danie główne, a małymi sałatki i deser. Niewielki nożyk służy do smarowania masła, a większe noże do krojenia ryby i innych mięs. Osobnymi nożami kroi się sery, po które następnie można sięgać widelcem.

Nóż trzyma się w prawej ręce, a widelec w lewej. Nóż chwyta się jak najdalej od jego ostrza. Jeść można tylko widelcem. Nigdy nie wkłada się noża do ust, służy on jedynie do krojenia potraw i po odkrojeniu kawałka powinien być opuszczony nad talerzem. Potrawy nabiera się widelcem trzymanym w lewej ręce. Są to nieduże porcje, które następnie podaje się do ust. Nabijanie sporych kęsów nie wygląda elegancko, szczególnie, gdy jedzenie spada z widelca, a usta są przepełnione. Dla praworęcznych osób sposób jedzenia widelcem trzymanym w lewej dłoni może być niewygodny. Savoir-vivre pozwala więc na to, aby jedząc ziemniaki i inne warzywa, położyć nóż na talerzu i przełożyć widelec do prawej ręki.

jedzenie nożem i widelcemsxc.hu

Posługiwanie się sztućcami to również prawidłowe odkładanie noża i widelca podczas jedzenia i po posiłku. Etykieta przyjmuje, że można na chwilę przerwać jedzenie. Jeżeli ktoś chce, żeby potrawa nadal stała na stole, krzyżuje nóż i widelec w taki sposób, aby ząbki widelca leżały na talerzu. Ostrze noża powinno być skierowane w lewą stronę. Kiedy nie chce się kończyć dania, należy położyć sztućce równolegle do siebie i na ukos do talerza, czyli na tzw. godzinie piątej.

Co bardzo ważne, nigdy nie trzyma się raz użytych sztućców na blacie stołu. Wygląda to nieładnie i brudzi obrus. Niedozwolone według etykiety jest również trzymanie widelca i noża opartych o talerz. Używane sztućce zawsze leżą na talerzu, ponieważ tak jest bardziej estetycznie. Zasada ta dotyczy dużych, formalnych przyjęć i spotkań w luźniejszej atmosferze.

Czy stosujecie się do wszystkich powyższych zasad? A może uważacie, że ścisłe przestrzeganie reguł obowiązuje tylko w sytuacjach oficjalnych?

OCENA
3.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
3 + 5 =