Jak powinien zachowywać się kelner?

Savoir-vivre    
ocena

Każdy z nas zapewne spotkał się nie raz z niemiłą lub niekompetentną obsługą kelnerską. Reakcją na taki stan rzeczy jest zazwyczaj wstrzymanie się od dania napiwku. Często jednak pewne sytuacje, z którymi spotykamy się w restauracjach czy w innych lokalach tego typu nie wynikają ze złej obsługi kelnerskiej, lecz spowodowane są szeregiem innych czynników – na przykład błędem kucharza lub zbyt dużą liczbą zamówień.

Jak powinien zachowywać się kelner?

sxc.hu

Spróbujmy jednak w tym miejscu wypreparować pewien zestaw zachowań, które są niedopuszczalne w obsłudze kelnerskiej, a mogą zaistnieć i, niestety, często do nich dochodzi.

Załóżmy zatem, że kelner wywiązał się ze swoich podstawowych obowiązków, to znaczy wszystko przebiegło według ściśle określonego planu: powitanie, podanie napojów i menu, podanie dań, sprzątnięcie ze stołu, podanie menu, podanie deseru, rachunek, pożegnanie. Jego postawa jednak była lekceważąca, w sposób opryskliwy odpowiadał na zadane przez klienta pytania dotyczące menu lub też wyśmiewał niewiedzę konsumenta dotyczącą potraw znajdujących się w karcie. Jest to oczywiście sytuacja niedopuszczalna w obsłudze kelnerskiej.

Podobnie też nie wolno kelnerowi dać się wyprowadzić z równowagi. W myśl zasady „klient nasz pan” każdy osoba z obsługi zobligowana jest do cierpliwego i wyrozumiałego traktowania nawet najbardziej uciążliwego gościa. Absolutnie niedopuszczalne jest także, aby kelner domagał się napiwku lub choćby nawet tylko go zasugerował.

Jeśli zaś idzie o higienę i kulturę pracy personelu restauracji czy innego lokalu gastronomicznego, to i w tym wypadku liczba możliwych wykroczeń jest spora. Obsłudze nie wolno na przykład dotykać jedzenia w czasie jego serwowania czy go próbować. Wszelkie czynności w stylu wydmuchiwanie nosa czy kichanie nie powinny być również wykonywane przez kelnera ostentacyjnie publicznie, a już na pewno nie w sytuacji, gdy obok niego znajduje się taca z posiłkiem. O tym zaś, iż picie alkoholu czy palenie papierosów w sali restauracyjnej jest niedozwolone wspominać chyba nie trzeba.

Zbyt wyzywający makijaż w przypadku pań bądź też zbyt długie i pomalowane na jaskrawy kolor paznokcie należą do elementów, które potencjalny pracodawca wymieni prawdopodobnie jako niedopuszczalne już w czasie rozmowy kwalifikacyjnej. Do tego zestawienia rzeczy zakazanych dodać należy jeszcze, iż w pracy kelnera bardzo istotne jest stonowanie oraz wysoka kultura osobista. Dlatego też przyjęto, że nie powinno się obsługiwać swoich prywatnych gości, przez co atmosfera mogłaby ulec nadmiernemu rozluźnieniu, tudzież także rozmowy pomiędzy członkami personelu powinny być dyskretne i sporadyczne.

UWAGA!

Biorąc jednak pod uwagę różnorodność lokali gastronomicznych można założyć, iż w niektórych restauracjach panuje z góry ustalona swoboda obyczajów i część z powyższych zasad jest przez personel świadomie łamana. W tym tekście spróbowaliśmy jedynie przybliżyć te zjawiska, które generalnie przyjmuje się w zawodzie kelnera za niedopuszczalne.

Czego nie powinien robić kelner? Co Was najbardziej drażni? Zwracacie wtedy uwagę czy milczycie?

OCENA
2.50
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
5 + 1 =