Jaką temperaturę powinno mieć wino, piwo, wódka?

Savoir-vivre    
ocena

Sztuką jest serowanie napojów w odpowiedniej dla nich temperaturze. Koniaki, wina, piwa, szampany, wódki, a nawet zwykła woda wymagają innej temperatury. Od tego, czy napój jest schłodzony, ciepły, czy w temperaturze pokojowej zależy właściwe wydobycie jego walorów smakowych.

Jaką temperaturę powinno mieć wino, piwo, wódka?

morguefile.com

Klasycznym przykładem tego, jak bardzo ważna jest odpowiednia temperatura pitego napoju, jest wino. Wino czerwone serwujemy w temperaturze pokojowej, czyli pomiędzy 15-19 stopni. Schłodzenie czerwonego wina groziłoby zubożeniem jego bukietu, z kolei podane w zbyt wysokiej temperaturze całkowicie zatraciłoby swój wytrawny aromat, wywołując nieprzyjemne odczucia smakowe. Im więcej cukru w winie, tym bardziej powinno być ono schłodzone. Należy jednak uważać, aby nie przesadzić z niską temperaturą, ponieważ i w ten sposób można zepsuć smak trunku. Wina białe wytrawne podaje się zatem w temperaturze zbliżonej do 6-8 stopni, różowe zaś pomiędzy 8- 12 stopni.

Piwo - najlepiej smakuje schłodzone, lecz nigdy nie należy serować go z lodem. Ten bursztynowy napój podaje się w temperaturze pomiędzy 8 a 16 stopni. Podobnie jak w przypadku białego wina, nie należy przesadzić z chłodzeniem napoju, ponieważ zbyt niska temperatura wpływa na smak i powoduje wydzielanie się gazu.

Jeśli chodzi o koniak, podaje się go w temperaturze pokojowej, czyli tuż po wyjęciu z barku. Kieliszki do koniaku wykonane są z cienkiego szkła, co ułatwia przewodzenie ciepła z dłoni. Dzięki takiemu lekkiemu podgrzaniu trunek będzie smaczniejszy. Jednakże zbyt wysoka temperatura spowoduje ulatnianie się alkoholu.

Woda na przyjęciu powinna być podawana schłodzona (najlepiej niskozmineralizowana i niegazowana). Podaje się ją w dzbanku z plasterkiem cytryny, albo listkiem mięty. Aby przedłużyć chłodną temperaturę napoju- można dodać do niej kilka kostek lodu.

serwowanie napojówmorguefile.com

Wódka, ze względu na wysoką zawartość alkoholu, a także jej smak serwuje się wyłącznie schłodzoną. Wódki czyste mogą być nawet lekko zmrożone.

Napojów gorących - typu kawa, herbata - nigdy nie powinno podawać się wrzące. Po zagotowaniu wody powinno się chwilę zaczekać i dopiero wtedy zalać liście herbaty lub granulki kawy.  Najlepszą temperaturą jest 85-90 stopni Celsjusza. Szczególnie trzeba uważać na herbaty zielone, gdyż parzy się je w temperaturze 60- 80 stopni.

Przestrzegacie tych zasad czy nie zwracacie zanadto uwagi na napojowy savoir-vivre? Dajcie znać!

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =