Jakie noże do jakich serów?

Savoir-vivre    
ocena

Savoir-vivre dość surowo podchodzi do szczegółów związanych z zachowaniem, zwłaszcza z podawaniem posiłków. Do każdego dania dobrać należy odpowiednie sztućce, co dotyczy nie tylko jedzenia, ale i przygotowania posiłków.

Jakie noże do jakich serów?

sxc.hu

Savoir-vivre każe przygotować się odpowiednio do przyjęcia, na które zaprasza się gości. Ważna jest kolejność podawanych potraw. Najpierw zjada się danie główne, potem podaje się różne gatunki sera, a dopiero po nich je się deser. Różne gatunki sera wymagają odpowiedniego podania. Niezależnie od tego, czy na desce znajdą się już podzielone plastry, a czy goście sami będą kroić kawałki, savoir-vivre zaleca pamiętać o różnych rodzajach noży (w zależności od gatunków serów). Dzięki temu pokrojone kawałki mają estetycznie wyglądać i świadczyć o sumiennym przygotowaniu przyjęcia, czyli o okazaniu szacunku zaproszonym. Po każdym posiłku należy zmieniać noże dla wygody i żeby smaki nie mieszały się ze sobą.

Twarde sery kroi się za pomocą noża z dwoma uchwytami, jednym po prawej, a drugim po lewej stronie. Między nimi znajduje się ostrze do oddzielania plastrów. Posłużyć się można również tarkami i innymi urządzeniami do krojenia. Dobrym rozwiązaniem będzie także używanie noża z przedziurawionymi wycięciami w ostrzu.

Takim samego nożem można kroić średnio twarde sery. Savoir-vivre nie sprzeciwia się również posługiwaniu się typowym, kuchennym ostrzem. Najważniejszy jest wygląd podzielonych kawałków. Podawanie niedbale pokrojonych będzie w złym tonie, gdyż niestaranność świadczy o niezbyt dużym szacunku do gości.

jaki nóż do serasxc.hu

Do miękkich, delikatnych serów nie powinno się używać kuchennego noża. Lepsze będzie ostrze z wystającym ząbkiem, które pokroi całe, równe kawałki. Do ich rozsmarowania na pieczywie służy inny, nienaostrzony nóż.

UWAGA!

Do przekładania sera na pieczywo służą noże w kształcie łopatki. Nieelegancko wygląda zabieranie kawałków nożem lub palcami, ewentualnie można posłużyć się widelcem. Ważne też, że noże ustawia się po prawej stronie deski, na której znajdują się sery. Najpierw zjada się te o łagodniejszym smaku, na końcu najmocniejsze w smaku i zapachu. Noże muszą być więc ułożone w kolejności spożywania poszczególnych gatunków. Najbliżej deski leży ten, którego używać się będzie najpóźniej, a najdalej od niej ten używany najwcześniej. Takie ułożenie ma służyć nie tylko okazaniu dobrego wychowania, ale i wygodzie gości.

Co myślicie o o powyższych wytycznych? Czy stosowanie zasad savoir-vivre w tym względzie jest konieczne?

OCENA
2.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
2 + 5 =