Kieliszki do wina - jak je wybierać?

Savoir-vivre    
ocena

Kiedy planujesz dopełnić kolację butelką wina pamiętaj, że nie tylko wybór wina stanowi sztukę, ale również dobór kieliszków, w jakich podasz wino. Wybór jest ogromny. Szklanki do wina maja różne kształty i wielkości, różnią się też wzorem, materiałem z jakiego są wykonane i kolorem. Jak wybrać, spośród różnorodności, odpowiednie kieliszki do wina?

Kieliszki do wina - jak je wybierać?

photoxpress.com

Najpierw zwróć uwagę na to, z czego kieliszki są wykonane. Możesz się zdecydować na kryształ lub szkło, ważne jest jednak, aby kieliszki były przezroczyste. Wino ocenia się miedzy innymi po kolorze, który nam mówi, z jakich wino jest winogron, czy jest młode, czy też długo spoczywało na piwnicznej półce. Nie ocenimy tego wszystkiego, jeśli wino zostanie podane w kolorowym szkle.

Upewnij się, że wybrałeś odpowiedni rozmiar kieliszków do wina. Nie powinny być zbyt małe  tak, aby odpowiednia ilość wina mogła zostać nalana do jego wnętrza i aby zostało na tyle pustego miejsca, by móc zamieszać delikatnie wino w celu wydobycia jego aromatu. Dlatego wino nie powinno być serwowane w zbyt małych kieliszkach, ani nie powinno się  nalewać wina po brzegi.

Kieliszek do wina powinien mieć odpowiednio długą nóżkę tak, aby móc za nią trzymać lub za jej podstawę. Trzymając w dłoni kieliszek z winem należy unikać pozostawienia tłustych odcisków palców na nim, dlatego ważny jest dobór kieliszków z odpowiednią nóżką.

Wybieramy więc kieliszek do wina cechujący się dużą czaszą, długą nóżką oraz przejrzystością materiału. Ważny jest jeszcze podczas wyboru kształt czaszy. Zapamiętaj główną zasadę taką, że kieliszki cienkie służą do picia szampana, te posiadające większą czaszę do wina czerwonego, a kieliszki o mniejszej czaszy, do wina białego.

Istnieje podział bardziej szczegółowy na różnego rodzaje kieliszki odpowiadające różnym gatunkom wina. Producenci kieliszków do wina podchwycili pomysł i pojawiło się wiele rodzajów szkieł. Na początek dobrze jednak zapamiętać podział na trze podstawowe rodzaje kieliszków: do szampana, do wina czerwonego i białego.

Pamiętaj, aby przed postawieniem kieliszków na stół dokładnie je umyć i wypolerować. Niektórzy zalecają użycie samej ciepłej wody, inni używają detergentów. Jeśli używasz  tego ostatniego przekonaj się, że po umyciu kieliszki zostały dokładnie wypłukane i wypolerowane suchą ściereczką. Najmniejsze niedomyte pozostałości po detergentach mogą zupełnie zmienić smak wina lub szampana. 

Najgorsze co może się zdarzyć, to pozostawienie smug na szkle, dlatego po wypolerowaniu kieliszków sprawdzaj ich czystość po światło. Upewnisz się w ten sposób, że wino zostanie podane w nienaganny sposób.

Czy informacje zawarte w tekście okazały się pomocne? Zapraszam do komentowania.

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 3 =