Zasady serwowania deserów

Savoir-vivre    
ocena

Desery funkcjonują jako miłe zwieńczenie posiłku. Serwowane są w momencie, gdy dopełnia się rytuał jedzenia i sygnalizują tym samym, iż można już spokojnie przestawiać swój układ pokarmowy na tryb spokojniejszy. Bardzo często jednak słodkości podawane na deser są długo wyczekiwane i podobnie jak przekąski, które otwierają przyjęcia, tak i wieńczące ucztowanie desery muszą być przemyślane, przygotowywane i serwowane bardzo starannie.

Zasady serwowania deserów

photoxpress.com

Zasadniczo desery dzielimy na kilka grup – wyróżniamy więc desery gorące, zapiekane, smażone, pieczone, zimne, mrożone, suflety, budynie, zapiekanki, owoce oraz wyroby cukiernicze. Desery różnią się również w zależności od kraju oraz… od pory roku. W Polsce na przykład w okresie letnim dużą popularnością cieszą się wszelkie dania sporządzone bądź to z owoców, bądź z różnorodnych mieszanek owocowych i lodów.

Każdemu rodzajowi deseru odpowiada naczynie, które służy do serwowania tego dania. Tak więc desery gorące podaje się na przykład na półmiskach oraz na talerzach, desery zimne w kompotierkach lub w pucharkach, zaś owoce układa się na tackach. Ciasta z kolei najczęściej ustawia się na platerze, obok której znajdować powinna się łopatka bądź też szczypce służące do nakładania. Jeśli na przygotowanie danego deseru poświęciliśmy dużo czasu, a także stworzyliśmy ze składników bardzo ładną kompozycję, wypada, by podać taki deser w naczyniu przezroczystym w celu pobudzenia wzroku gościa. W sztuce kelnerskiej rozróżnia się jednak zasadniczo kilkadziesiąt rodzajów deserów i tym samym ilość kombinacji na linii naczynie – zawartość jest naprawdę spora. Na użytek domowy należy w związku z tym zapamiętać jedynie, by starać się dopasować to naczynie do spożywanego deseru, tak by ułatwić konsumentom jedzenie (ciężko na przykład jeść lody z płaskiego talerzyka) i zapewnić im również pewne doznania wzrokowe przez odpowiednią estetykę sporządzonego posiłku oraz jego późniejszą dekorację.

Najczęściej zaobserwować można, iż kelnerzy serwując potrawy deserowe przynoszą wyporcjowane już dania, stawiając je na talerzykach, obok których z prawej strony układa się łyżeczkę. Bardzo ważne jest, by desery serwować do wcześniej uprzątniętych już stołów: po pierwsze dlatego, by żadne inne zapachy nie psuły aromatu słodkości, po drugie ze względów logistycznych. Deserom, najczęściej tym składającym się z ciast, towarzyszy kawa, ale i równie chętnie spożywa się wtedy alkohole. Podajemy wówczas słodkie trunki takie jak likiery, słodkie wina czy wódki.

UWAGA!

Ze wszystkich dań to właśnie deser pozostanie osobom spożywającym go najdłużej w pamięci i to jego smak przywołuje się na wspomnienie danego przyjęcia. Dlatego w żadnym wypadku tego posiłku nie należy traktować po macoszemu.

Podając desery, trzymacie się sztywno reguł czy serwujecie je wedle uznania?

OCENA
5.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
3 + 4 =