Ślub z obcokrajowcem - formalności i dokumenty

Ślub    
ocena

O ile jeszcze kilkanaście lat temu dziwiło zawieranie związków małżeńskich między osobami różnej narodowości, to współcześnie dzięki otwartym granicom i możliwościom, jakie daje Unia Europejska, zdarza się to coraz częściej. Ludzie wyjeżdżają i na drugim końcu świata znajdują swoją drugą połowę, z którą pragną spędzić resztę życia. Zawarcie tzw. małżeństwa mieszanego wprawdzie jest możliwe, jednak wymaga dopełnienia szeregu formalności w Urzędzie Stanu Cywilnego oraz w Kościele (jeżeli ślub będzie miał podwójny charakter).

Ślub z obcokrajowcem - formalności i dokumenty

sxc.hu

Jeżeli będzie to ślub cywilny i odbędzie się w Polsce, osoba pochodząca z innego kraju powinna posiadać odpis aktu urodzenia nie starszy niż 3 miesiące wraz z tłumaczeniem wykonanym przez tłumacza przysięgłego, paszport oraz zaświadczenie o zdolności prawnej do zawarcia związku małżeńskiego wydane przez właściwy organ w kraju pochodzenia lub przez przedstawicielstwo dyplomatyczne w Polsce (również wydany nie wcześniej niż 3 miesiące przed planowaną datą ślubu i przetłumaczony przez tłumacza przysięgłego).

Ponadto jeżeli zdarzy się, że jest to kolejny ślub jednego z narzeczonych, należy przygotować również akt poprzedniego małżeństwa z adnotacją o rozwodzie lub zgonie małżonka, ewentualnie akt urodzenia dzieci z tego małżeństwa. Ważne jest, aby do Urzędu Stanu Cywilnego zgłosić się odpowiednio wcześniej, jednak nie później niż 31 dni przed planowaną uroczystością i nie wcześniej niż 6 miesięcy. Należy również pamiętać, że obowiązkowa jest obecność tłumacza podczas ceremonii w Urzędzie Stanu Cywilnego.

Natomiast jeżeli ślub z obcokrajowcem ma odbyć się również w Kościele lista koniecznych do załatwienia formalności znacznie się wydłuża. Największy problem pojawia się, jeżeli jedno z narzeczonych jest niewierzące lub pomimo narodzin w katolickiej rodzinie i chrztu, nie przystąpiło do pierwszej komunii ani nie było ochrzczone. Wtedy bardzo ważne jest albo możliwie szybkie przyjęcie obu tych, koniecznych do zawarcia związku małżeńskiego, sakramentów albo zawarcie związku małżeńskiego tzw. mieszanego.W tym wypadku niewierzący partner lub partnerka podpisuje dokument, w  którym oświadcza, że nie będzie utrudniać partnerowi praktyk religijnych i że nie będzie się sprzeciwiać ani utrudniać wychowania dzieci w religii katolickiej.

UWAGA!

Sytuacja wygląda inaczej jeżeli ślub z obcokrajowcem zawierany jest zagranicą, w jego ojczyźnie. Wtedy należy zabrać ze sobą z Polski zaświadczenie o zameldowaniu, zaświadczenie o zdolności prawnej do zawarcia związku małżeńskiego wydane przez Urząd Stanu Cywilnego, akt urodzenia oraz paszport. Zaświadczenia powinny być wydane nie wcześniej niż na 3 miesiące przed planowaną datą ślubu, wszystkie dokumenty przetłumaczone przez tłumacza przysięgłego na język państwa, w którym zawierany będzie ślub oraz w niektórych przypadkach uwierzytelnione przez Ministerstwo Spraw Zagranicznych.

Czy informacje zawarte w artykule okazały się pomocne? Zapraszam do komentowania.

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
4 + 5 =