Jakie menu na Ostatki?

Święta    
ocena

Przystawki są najprostszym, a jednocześnie wystarczającym poczęstunkiem dla gości, których zaprosisz na Ostatki. Jeśli natomiast chcesz ograniczyć swoje kulinarne wysiłki do minimum, zaproponuj, aby każdy z zaproszonych przyniósł „coś na ząb”.

Jakie menu na Ostatki?

sxc.hu

Pomimo że Tłusty Czwartek jest już za nami, pączki będą świetnym poczęstunkiem na słodko. Aby przyrządzić serowe pączki, potrzebujesz:

- 3 szklanki mąki,
- 3 szklanki cukru,
- 1 jajko,
- 2 serki homogenizowane o smaku waniliowym,
- łyżeczkę proszku do pieczenia.

Z powyższych składników należy wyrobić ciasto. Następnie rozwałkuj je do grubości ok. 0,5 cm, wykrawaj szklanką kółka, a w nich – przy pomocy kieliszka – mniejsze kółeczka, tak, aby powstały oponki. Następnie smaż pączki na głębokim oleju do czasu ich zarumienienia.

Skoro pojawią się pączki, możesz również zaserwować faworki. Przygotuj:

- mąkę (25 dag),
- masło,
- 3 żółtka,
- ćwiartkę szklanki gęstej śmietany 18%,
- łyżeczkę spirytusu,
- odrobinę soli,
- olej,
- cukier puder,
- cukier waniliowy.

Najpierw zabierz się za wyrabianie ciasta. Masło posiekaj razem z mąką, następnie dodaj żółtka, sól, spirytus i śmietanę. Potem energicznie ubijaj ciasto wałkiem przez ok. 15 min, składając je na pół. Odstaw je na bok, po chwili bardzo cienko je rozwałkuj.

Przy pomocy radełka wykrawaj paski długości 8 cm i szerokości 3 cm. W środku każdego paska wykonaj otworek, dzięki któremu przepleciesz ciasto. Rozgrzej olej, smaż faworki do czasu uzyskania przez nie złotego zabarwienia. Po wyciągnięciu, odsącz tłuszcz przy pomocy papierowego ręcznika. Na koniec chrusty posyp cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

Doskonałą propozycją na ostatkowe przyjęcie będzie z pewnością pomarańczowa sałatka. Do jej przygotowania potrzebujesz, rzecz jasna, pomarańcze oraz sałatę lodową, puszkę kukurydzy, marchewkę, ponadto odrobinę miodu i musztardy, sok z cytryny, oliwę z oliwek, a także: przyprawy: pieprz, sól i rozmaryn.

Najpierw należy obrać pomarańcze i pokroić je na niewielki części, następnie trzeba obrać marchewkę, krojąc ją w słupki. Kolejnym krokiem jest przygotowanie sałaty poprzez jej umycie i porwanie lub podarcie. Do sałaty umieszczonej w misce dodajemy kukurydzę, marchewkę oraz pomarańczę. Oliwę mieszamy z miodem i musztardą, dodając cytrynę oraz przyprawy. Sałatę polewamy przygotowanym sosem i dekorujemy gałązkami rozmarynu.

Imprezowiczów posil ciepłym posiłkiem. Idealną propozycją są minipizze. Aby je wykonać, zakup mrożone ciasto francuskie, koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki. Ponadto przygotuj tarty ser oraz dodatki wedle uznania (szynka, pieczarki salami, itp.).

Ciasto francuskie przyrządź wedle przepisu zapisanego na opakowaniu mrożonki. Wykrój w nim spody pod minipizze, za formę może posłużyć Ci salaterka. Spody posmaruj koncentratem pomidorowym, ułóż przyprawione pomidory, dołącz dodatki i całość posyp startym wcześniej serem. Danie zapiekaj w piekarniku, według przepisu podanego na opakowaniu mrożonego ciasta francuskiego. Smaczne na zimno i na ciepło.

Jakie dania przygotowujecie na Ostatki? Pochwalcie się swoimi przepisami w komentarzu!

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =