Żurek robimy na zakwasie, który przygotowujemy z żytniej mąki razowej. Biały barszcz powstaje na zakwasie z mąki pszennej. To zasadnicza różnica, pozostałe składniki mogą różnić się drobiazgami, które zależą od przepisu, jaki posiada pani domu.
Do przygotowania barszczu białego potrzebujemy wywaru, który możemy ugotować na wędzonej kiełbasie. Dodajemy do niego liść laurowy, ziele angielskie i marchewkę. By uzyskać odpowiedni smak, potrzebny jest także rozgnieciony czosnek i chrzan. Można dodać także białą kiełbasę. Całość gotujemy. Dodajemy zakwas. Na koniec zabielamy śmietaną i doprawiamy. Wrzucamy majeranek. Podajemy z jajami ugotowanymi na twardo.
Przepis na żurek jest podobny, różnica tkwi we wspomnianym wcześniej zakwasie. Sam zakwas możemy kupić albo przygotować w domu nawet dwa tygodnie przed świętami. Przygotowanie zakwasu nie zajmie nam wiele czasu.
Bierzemy szklankę żytniej mąki razowej (albo pszennej ) i około litr wody. Najpierw rozrabiamy w gorącej wodzie małą ilość mąki i dobrze wszystko mieszamy. Później dolewamy resztę ciepłej wody. Wkładamy kromkę chleba razowego i kilka ząbków czosnku. Zakwas dobrze jest przygotować w małym glinianym naczyniu albo w słoiku. Kiedy w środku są już wszystkie składniki, pojemniki przykrywamy ścierką albo gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 dni. Gotowy zakwas wlewamy do butelki.
Zarówno żurek, jak i biały barszcz gotowany jest z różnymi dodatkami, które stanowią wypadkową regionalnych i domowych tradycji. Do zup można wrzucić suszone grzyby, wędzony boczek, biały ser, kminek i skwarki. Zdarza się, że są one podawane z oddzielnie ugotowanymi ziemniakami.
Wolicie barszcz biały czy żurek? 😉