Czekoladowe jajka wielkanocne - przepis

Wielkanoc    
ocena

Bez jajek nie ma świąt wielkanocnych. Są w niemal wszystkich potrawach, są ozdobą świątecznego stołu, moga być też prezentami. Czekoladowe jajka to współczesna odmiana wielkanocnego symbolu. Uwielbiają je dzieci, ale i dorośli chętnie sięgają po taki słodki drobiazg. Czekoladowe jajka w różnych rozmiarach można kupić w sklepie, ale można je również zrobić w domu, mając przy tym dodatkowo dużo przyjemności i zabawy.

Czekoladowe jajka wielkanocne - przepis

photoxpress.com

Do zrobienia czekoladowych jajek potrzebujemy czekolady i foremek, z których powstaną jajka. Foremkami mogą być wydmuszki z surowych jaj, opakowania po kupionych czekoladowych jajkach, w sklepach można znaleźć także plastikowe foremki. Różne naczynia, które przydadzą się nam do wykonania jajek, znajdziemy także w domu. Grunt by nasze jajko przypominało jajko.

Pierwszym sposobem na zrobienie czekoladowega jajka jest wykorzystanie wydmuszek. Wydmuszka musi być dokładnie umyta i wypłukana w środku gorącą wodą. Jedną strone wydmuszki dokładnie zaklejamy. Czekolade uzyskać najłatwiej przez roztopienie kilku tabliczek czekolady. Roztopioną i gorącą czekolade wlewamy ostrożenie do wydmuszek. Przyda się nam tu opakowanie na jajka, które posłuży za stojak. Do wlewania czekolady przyda się natomiast np. strzykawka do dekoracji ciast. Zapewni nam to precyzję wprowadzania czekolady. Zaklejamy drugi otwór i odkładamy jaja do ostygnięcia, a później do lodówki. Po kilku godzinach wystarczy rozbić i obrać skorupkę. Czekoladowe jaja są gotowe do zjedzenie. Tak samo postępujemy z innymi foremkami, które mamy.

W podobny sposób możemy uzyskać jajka dwukolorowe. Rozpuszczamy dwa rodzaje czekolady: białą i ciemną. Najpierw wstrzykujemy do wydmuszki ciemną czekoladę. Czekam aż zastygnie i wlewamy drugą czekoladę. Kolory mogą się odrobinę wymieszać, ale dzięki temu nasze jajka będą dużo ładniejsze.

Odpowiednich foremek możemy poszukać również pośród domowych naczyć. Przydadzą się na przykład stojaki na jajka ugotowane na miękko. Nalewamy ciepłą czekolade do jednego stojaczka i do drugiego. Po lekkim przestygnięciu delikatnie składamy obie części, odwracając jeden stojak do góry nogami. Część czekolady może nam wypłynąć, ale powinno udać się nam skleić całość. Ważne, by foremki wyścielić folią aluminiową, w innym razie będziemy mieć problem z wyciągnięciem naszego jajka.

UWAGA!

Nasze czekoladowe jajka możemy zjeść, dać bliskim w prezencie albo wykorzystać do ozdobienia mieszkania.

Znacie inne przepisy na wielkanocne słodkości? Podzielcie się nimi.

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
3 + 3 =

Polecamy