Wielkanoc Czekoladowe jajka wielkanocne - przepis

Czekoladowe jajka wielkanocne – przepis

-

Do zrobienia czekoladowych jajek potrzebujemy czekolady i foremek, z których powstaną jajka. Foremkami mogą być wydmuszki z surowych jaj, opakowania po kupionych czekoladowych jajkach, w sklepach można znaleźć także plastikowe foremki. Różne naczynia, które przydadzą się nam do wykonania jajek, znajdziemy także w domu. Grunt by nasze jajko przypominało jajko.

Pierwszym sposobem na zrobienie czekoladowega jajka jest wykorzystanie wydmuszek. Wydmuszka musi być dokładnie umyta i wypłukana w środku gorącą wodą. Jedną strone wydmuszki dokładnie zaklejamy. Czekolade uzyskać najłatwiej przez roztopienie kilku tabliczek czekolady. Roztopioną i gorącą czekolade wlewamy ostrożenie do wydmuszek. Przyda się nam tu opakowanie na jajka, które posłuży za stojak. Do wlewania czekolady przyda się natomiast np. strzykawka do dekoracji ciast. Zapewni nam to precyzję wprowadzania czekolady. Zaklejamy drugi otwór i odkładamy jaja do ostygnięcia, a później do lodówki. Po kilku godzinach wystarczy rozbić i obrać skorupkę. Czekoladowe jaja są gotowe do zjedzenie. Tak samo postępujemy z innymi foremkami, które mamy.

W podobny sposób możemy uzyskać jajka dwukolorowe. Rozpuszczamy dwa rodzaje czekolady: białą i ciemną. Najpierw wstrzykujemy do wydmuszki ciemną czekoladę. Czekam aż zastygnie i wlewamy drugą czekoladę. Kolory mogą się odrobinę wymieszać, ale dzięki temu nasze jajka będą dużo ładniejsze.

Odpowiednich foremek możemy poszukać również pośród domowych naczyć. Przydadzą się na przykład stojaki na jajka ugotowane na miękko. Nalewamy ciepłą czekolade do jednego stojaczka i do drugiego. Po lekkim przestygnięciu delikatnie składamy obie części, odwracając jeden stojak do góry nogami. Część czekolady może nam wypłynąć, ale powinno udać się nam skleić całość. Ważne, by foremki wyścielić folią aluminiową, w innym razie będziemy mieć problem z wyciągnięciem naszego jajka.

Uwaga!

Nasze czekoladowe jajka możemy zjeść, dać bliskim w prezencie albo wykorzystać do ozdobienia mieszkania.

Znacie inne przepisy na wielkanocne słodkości? Podzielcie się nimi.

Katarzyna Olchowska

Katarzyna Olchowska - z wykształcenia politolog, dziennikarz z wyboru. Niepoprawna optymistka szukająca niezwykłości w codziennych sprawach. Od 10 lat związana z różnymi stacjami radiowymi. Ma za sobą także współprace z gazetą. Jako reporterka zajmuję się sprawami miasta i zwykłych ludzi. Prywatnie pasjonatka gór, a także fanka czerwonych butów i zielonej herbaty. W serwisie Spec.pl specjalistka od okoliczności, bo żadne okoliczności nie są jej obce.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Strogonow – przepis

Nazwa tej pysznej potrawy pochodzi od hrabiego Stroganowa, który podczas często urządzanych przez siebie uroczystych obiadów podawał najczęściej właśnie polędwicę z pieczarkami jako danie główne. Te składniki są podstawą strogonowa, nazywanego także boeuf strogonow.

Szkarlatyna – objawy

Szkarlatyna słusznie kojarzy się nam z patologią występującą u dzieci. Rzeczywiście, najczęściej chorują na nią mali pacjenci, którzy są w wieku przedszkolnym lub szkolnym. Na wstępie warto także dodać, że synonimem nazwy choroby jest „płonica”.

Zobacz też

Jaki magnez wybrać?

Magnez jest jednym z ważniejszym pierwiastków, występujących w organizmie- w tkankach, płynach ustrojowych. Do organizmu dostarczany jest wraz z pożywieniem. Dobrym źródłem magnezu są między innymi kakao, orzechy, soja, kasze, nasiona, rośliny strączkowe, czekolady.

Pokarmy stałe w diecie niemowlęcia. ABC rozszerzania diety

Rozszerzanie diety to niezwykle ważny etap w życiu każdego niemowlęcia. Wprowadzanie pokarmów stałych pozwala bowiem nie tylko poznawać nowe...

Zastosowanie płytek ceramicznych Aparici Carpet

Tytułowy model płytek to bez wątpienia produkt wyjątkowy. To wynik efektownych przetarć stonowanych kolorów i metalizowanych, oryginalnych dodatków. Dzięki...

Może Cię zainteresuje: