Do przygotowania tradycyjnego żuru potrzebne jest:
pół litra zakwasu,
półtora litra wywaru z mięsa i warzyw,
spory kawałek wędzonego boczku,
kawałek szynki,
dwa pętka białej kiełbasy,
3 jajka,
2 suszone grzyby,
3 liście laurowe,
2 małe cebulki,
3 ziarenka ziela angielskiego,
2 łyżeczki majeranku,
2 łyżki chrzanu,
1 łyżka pszennej mąki,
3 łyżki śmietany,
ziemniaki,
sól i pieprz do smaku
Natomiast do przygotowania tradycyjnego i naturalnego zakwasu potrzebne jest:
niecałe półtora kilograma mąki żytniej razowej,
2 ząbki czosnku,
3 ½ litra wody,
1 liść laurowy,
kromka razowego chleba
Ponieważ żurek to w pierwszej kolejności zakwas, należy przygotować go już dużo dużo wcześniej przed przystąpieniem do gotowania zupy. W tym celu należy przegotować i wystudzić wodę. Następnie w dużym, glinianym naczyniu wymieszać z letnią wodą mąkę, zgnieciony czosnek, kromkę chleba i liść laurowy. Tak przygotowany roztwór należy pozostawić w ciemnym i chłodnym miejscu na co najmniej 3-4 dni. Po tym czasie zakwas można przelać do butelek lub słoików i przechowywać w lodówce, maksymalnie dwa tygodnie.
Mając już przygotowany zakwas, można gotować żur. Najpierw należy zagotować wywar mięsno-warzywny. Następnie wrzucić do niego mięso i dodać drobno posiekaną cebulkę, przyprawy, oczyszczone grzyby oraz rozmieszaną wcześniej ze śmietaną i zakwasem mąkę. Całość gotować tak długo, aż nieco zgęstnieje. Następnie zupę można przyprawić solą i pieprzem oraz chrzanem. Przed podaniem należy ugotować białą kiełbasę, jajka oraz ziemniaki. Ziemniaki pokroić w kostkę, kiełbasę w plasterki, a jajka w ćwiartki i wkładać po trochu do każdego talerze przed nalaniem zupy.
Znacie inny przepis na żur wielkanocny? Podzielcie się nim w komentarzu.