Wielkanoc Żur wielkanocny - przepis

Żur wielkanocny – przepis

-

Do przygotowania tradycyjnego żuru potrzebne jest:

pół litra zakwasu,
półtora litra wywaru z mięsa i warzyw,
spory kawałek wędzonego boczku,
kawałek szynki,
dwa pętka białej kiełbasy,
3 jajka,
2 suszone grzyby,
3 liście laurowe,
2 małe cebulki,
3 ziarenka ziela angielskiego,
2 łyżeczki majeranku,
2 łyżki chrzanu,
1 łyżka pszennej mąki,
3 łyżki śmietany,
ziemniaki,
sól i pieprz do smaku

Natomiast do przygotowania tradycyjnego i naturalnego zakwasu potrzebne jest:

niecałe półtora kilograma mąki żytniej razowej,
2 ząbki czosnku,
3 ½ litra wody,
1 liść laurowy,
kromka razowego chleba

Ponieważ żurek to w pierwszej kolejności zakwas, należy przygotować go już dużo dużo wcześniej przed przystąpieniem do gotowania zupy. W tym celu należy przegotować i wystudzić wodę. Następnie w dużym, glinianym naczyniu wymieszać z letnią wodą mąkę, zgnieciony czosnek, kromkę chleba i liść laurowy. Tak przygotowany roztwór należy pozostawić w ciemnym i chłodnym miejscu na co najmniej 3-4 dni. Po tym czasie zakwas można przelać do butelek lub słoików i przechowywać w lodówce, maksymalnie dwa tygodnie.

Mając już przygotowany zakwas, można gotować żur. Najpierw należy zagotować wywar mięsno-warzywny. Następnie wrzucić do niego mięso i dodać drobno posiekaną cebulkę, przyprawy, oczyszczone grzyby oraz rozmieszaną wcześniej ze śmietaną i zakwasem mąkę. Całość gotować tak długo, aż nieco zgęstnieje. Następnie zupę można przyprawić solą i pieprzem oraz chrzanem. Przed podaniem należy ugotować białą kiełbasę, jajka oraz ziemniaki. Ziemniaki pokroić w kostkę, kiełbasę w plasterki, a jajka w ćwiartki i wkładać po trochu do każdego talerze przed nalaniem zupy.

Znacie inny przepis na żur wielkanocny? Podzielcie się nim w komentarzu.

Joanna Białek

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Co włożyć do plecaka pierwszoklasisty?

Na pewno książki i zeszyty potrzebne...

Halibut po hiszpańsku – przepis

Ryba z boczkiem? Choć może się to zdawać nieprawdopodobne, takie połączenie smakuje naprawdę wybornie. Spraw swoim bliskim potężne smakowe zaskoczenie i zaserwuj im to pyszne danie, pochodzące z kuchni hiszpańskiej. Stanie się ono stałym punktem Waszego domowego menu.

Zobacz też

Jak zacząć biegać?

Jogging jest tanim i korzystnie wpływającym na nasz organizm sportem. Codzienny bieg o poranku pomoże nam się rozbudzić, zapewni solidną porcję energii i optymizmu.

Pokarmy stałe w diecie niemowlęcia. ABC rozszerzania diety

Rozszerzanie diety to niezwykle ważny etap w życiu każdego niemowlęcia. Wprowadzanie pokarmów stałych pozwala bowiem nie tylko poznawać nowe...

Zastosowanie płytek ceramicznych Aparici Carpet

Tytułowy model płytek to bez wątpienia produkt wyjątkowy. To wynik efektownych przetarć stonowanych kolorów i metalizowanych, oryginalnych dodatków. Dzięki...

Może Cię zainteresuje: