Drewniana podłoga w kuchni - wady, zalety

Wnętrza    
ocena

Kuchnia jest pomieszczeniem szczególnie narażonym na zabrudzenia, działanie zmiennej temperatury i kontakt z wodą. Spędzamy w niej stosunkowo dużo czasu, więc niezwykle ważna jest jej funkcjonalność i urządzenie umożliwiające komfortowe wykonanie codziennych prac. Aranżując to pomieszczenie zwykle skupiamy najwięcej uwagi na doborze odpowiednich mebli i sprzętów. Takie kwestie jak wykończenie podłogi wydają nam się sprawą oczywistą.

Drewniana podłoga w kuchni - wady, zalety

photoxpress.com

Większość osób nie wyobraża sobie kuchennej podłogi wyłożonej czymś innym niż ceramiczne płytki. Okazuje się jednak, że dobrą alternatywną dla tego materiału wykończeniowego może być naturalne drewno.

Niewątpliwie, drewniane podłoże nie jest proste w utrzymaniu. Materiał ten jest mało odporny na wilgoć, której w kuchni raczej nie unikniemy. Jednakże, przy normalnym użytkowaniu podłoga z drewna pozostanie w dobrym stanie przez wiele lat. Jeżeli zaś narazimy ją na przecieki będące wynikiem nieszczelności wodno-kanalizacyjnej instalacji, możemy spodziewać się złuszczenia lakieru i wypaczenia podłogi. Jak więc zapewnić drewnianemu pokryciu kuchni tak niezwykle istotną trwałość?

Przede wszystkim konieczne jest dokładne pokrycie drewna warstwą lakieru. Jeżeli zamiast naturalnego drewna zastosujemy tańsze, lecz też bardziej praktyczne panele, pamiętajmy o ich starannym sklejeniu (choć panele klejone powoli wychodzą już z użytku), lub możliwie najdokładniejszym ułożeniu (w przypadku paneli typu click). Miejmy jednak na uwadze, że imitujące drewno materiały są mniej odporne na ścieranie, a więc szybciej ulegną zniszczeniu.

Zaletą drewnianej podłogi są przede wszystkim jej walory estetyczne. Drewno jest miłe w dotyku, nie tak surowe jak kafle, więc idealnie sprawdzi się w rustykalnych i klasycznych aranżacjach kuchni. Pamiętajmy, że oprócz wrażliwości na wilgoć, drewno „pracuje” przy zmianach temperatury. Jeżeli chcemy maksymalnie zminimalizować ryzyko zniszczenia drewnianego pokrycia podłogi w kuchni, w najbardziej „problematycznych” strefach, tj. przy zlewozmywaku czy kuchence,  powinniśmy zastosować inny (bardziej odporny na zmienne warunki) rodzaj materiału i połączyć oba wyłożenia listwą.

Pamiętajmy także, że ze względu na różne parametry, nie każdy rodzaj drewna nadaje się do pokrycia kuchennej podłogi. Te mniej odporne możemy „wspomóc” oczywiście impregnacją, jednak najlepiej zastosować gatunki charakteryzujące się wysoką odpornością i twardością, jak chociażby drewno egzotyczne, dąb czy buk.

Co Wy na to? Zdecydowalibyście się na drewnianą podłogę w kuchni? Podzielcie się opiniami.

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
3 + 4 =

Polecamy