Wnętrza Jak urządzić kuchnię na poddaszu?

Jak urządzić kuchnię na poddaszu?

-

Pamiętając, że w kuchni na poddaszu uwzględnić musimy różnego rodzaju sprzęty takie jak lodówka, zlew, zmywarka czy kuchenka, najlepiej jest wybrać, o ile to możliwe, pomieszczenie o najmniejszej licznie skosów. Zrezygnujemy raczej z wiszących szafek, a zamiast nich uwzględnijmy w projekcie głęboką zabudowę o dużym blacie. Stojąc przy szerokim ciągu roboczym, będziemy się znajdować w najwyższym punkcie kuchni, co wykluczy ryzyko uderzenia się głową o niższą ścianę skośną.

Wybierając pomieszczenie, powinniśmy też uwzględnić jego położenie w stosunku do stron świata. Kuchnia na poddaszu z oknami dachowymi powinna znajdować się od strony północnej lub wschodniej, aby docierało do niej rozproszone, nie za mocne (a jednocześnie utrudniające wykonywanie prac) światło. Okna połaciowe mają tę zaletę, że powodują one wrażenie przestronności i umożliwiają odpowiednią wentylację. Jeżeli więc główny roboczy blat z szafkami znajduje się pod skosem, dobrze jest zamontować w nim tego rodzaju okna, aby zmniejszyć efekt braku przestrzeni.

Kolejna zasada dotycząca aranżacji kuchni na poddaszu dotyczy materiałów wykończeniowych. Skosy oraz wszelkie elementy konstrukcyjne najlepiej jest utrzymać w jasnych kolorach. Dobrze sprawdzą się też lakierowane na wysoki połysk fronty, które świetnie odbijają światło, a tym samym powiększają optycznie kuchnię. Aby ograniczyć wrażenie niewielkiej przestrzeni, pomieszczenie powinno być uporządkowane, a więc jego wyposażenie ograniczmy do niezbędnego minimum.

Na koniec kilka rad na temat ustawienie sprzętu. W najwyższym punkcie kuchni powinna stać lodówka. Jeżeli jest przeciętnej wysokości (185 cm), dobrze, jeżeli będzie ona zaczynała kuchenną zabudowę. Zastanawiając się, gdzie ustawić kuchenkę, pamiętajmy także o konieczności wygospodarowania miejsca na zamontowania okapu z funkcją pochłaniacza (brak konieczności podłączenia do komina).

A Wy jak projektowaliście swoją kuchnię na poddaszu? W jakim stylu ją urządziliście? Koniecznie dajcie znać!

Monika Magda

Monika Magda – z zawodu licencjonowany pośrednik nieruchomości, z zamiłowania wielka pasjonatka aranżacji wnętrz. Od jakiegoś czasu zawodowo związana z zupełnie odmienną branżą (turystyka), jednak stara się być zawsze na bieżąco z nowymi trendami i rozwiązaniami z dziedziny urządzania wnętrz.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Chociaż zawodowo związana jestem obecnie z branżą turystyczną (prowadzę własną działalność gospodarczą), od kiedy sięgam pamięcią, moją wielką pasją była aranżacja i architektura wnętrz.

Pracując jako pośrednik nieruchomości, miałam okazję odwiedzać wiele mieszkań i domów. Zdałam sobie sprawę z faktu, że chociaż w naszym kraju właściciele nieruchomości mieszkaniowych zazwyczaj sprzedają je bez wyposażenia, ma ono ogromny wpływ na ostateczną decyzję o kupnie. Oglądając mieszkanie z rynku wtórnego, zwykle wyobrażamy sobie, jak sami je urządzimy, a ciekawe pomysły i rozwiązania zastosowane przez dotychczasowych właścicieli mogą zachęcić do nabycia danego lokum.

Wbrew obiegowej opinii, aranżacja wnętrz nie sprowadza się tylko i wyłącznie do wyboru odpowiednich kolorów czy materiałów wykończeniowych. Niezwykle istotna, o ile nie najistotniejsza, jest tutaj wiedza o ergonomii i umiejętność kreatywnego spojrzenia na – z pozoru zwykłe – cztery ściany. Zawsze fascynowało mnie, jak umiejętne połączenie ogólnie przyjętych zasad z dziedziny aranżacji z indywidualnym podejściem do każdego wnętrza może wyczarować zachwycający efekt końcowy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Kiedy można ćwiczyć po porodzie?

Z problemem dodatkowym kilogramów po ciąży zmaga się prawie każda młoda mama. Należy jednak uważać, by nie przesadzić z intensywnością i zbyt szybkim tempem wznowienia treningu. Jaki moment będzie zatem najlepszy na rozpoczęcie ćwiczeń po porodzie?

Zarobki na Słowacji

W 2014 r. minimalne wynagrodzenie na Słowacji wynosiło 352 euro miesięcznie. W Polsce? 387 euro. Czy praca na Słowacji może być dla nas zatem atrakcyjna?

Zobacz też

Fondue – przepis

Fondue to ciekawy sposób podania stopionego żółtego sera. Polega na umieszczeniu go w wysokim naczyniu, podobnym do rondelka, ustawionym nad płomieniem, często małymi świeczkami zwanymi podgrzewaczami. W ciągle ciepłym stopionym serze macza się mięso, pieczywo bądź warzywa nadziane na specjalne podłużne widelce.

Brandit, czyli niemiecka marka za rozsądna cenę

Praca w trudnych warunkach czy odbywanie wyczerpującej, lecz dającej wiele satysfakcji aktywności fizycznej poza domem, może być powodem, dla...

W poszukiwaniu pozytywów – czyli na jaką maseczkę się zdecydować, żeby wyglądać dobrze?

Obecna sytuacja związana z koronawirusem, zaskoczyła wszystkich. Nikt nie spodziewał się, że życie przeniesie się prawie w całości do...

Może Cię zainteresuje: