Głównym plusem takiego rozwiązania jest nasza wygoda. Zamiast codziennych drobnych zakupów, możemy wybrać się na jedne duże, które robimy np. raz w tygodniu. Ponadto, decydując się na spiżarnię, nie musimy wyposażać jej w efektowne pod względem wizualnym i, co za tym idzie, drogie meble. W tym przypadku swoją rolę doskonale spełnią proste regały, które, przy odrobinie zdolności technicznych, możemy nawet zrobić własnoręcznie, zamówić na miarę u stolarza, czy też kupić w sklepie za wyjątkowo niewielką kwotę.
Magazynowanie żywności w spiżarni jest polecane ze względu na panującą w niej temperaturę. Z uwagi na fakt, że przechowywane są tam artykuły żywnościowe, nie ma konieczności ogrzewania tego pomieszczenia, co jest jak najbardziej ekonomicznym rozwiązaniem. O wygospodarowaniu spiżarni powinni przede wszystkim pomyśleć właściciele domków jednorodzinnych, którzy mają możliwość wydzielenia takiego pomieszczenia poniżej parteru. Usytuowanie składziku na żywność poniżej pod ziemią oraz wyłożenie go płytkami zapewni odpowiedni chłód, nawet w ciągu lata. Decyzję o stworzeniu spiżarni najlepiej podjąć jeszcze na etapie projektowania domu, co wyeliminuje konieczność późniejszej kosztownej przebudowy.
Warto wspomnieć, że spiżarnia może być idealnym miejscem na przechowywanie nie tylko jedzenia, lecz także rzadziej używanych sprzętów kuchennych jak frytkownica, sokowirówka, mikser itp. Dzięki takiemu rozwiązaniu, w naszej kuchni zagości większy ład, co wpłynie pozytywnie na jej funkcjonalność.
Niestety, posiadanie spiżarni ma także swoje minusy. Jeżeli mieszkamy w bloku, zadbanie o odpowiednio chłodne powietrze w takim składziku może się okazać problemem. Warto w tym celu wybrać pomieszczenie bez okien, aby promieniowanie słoneczne wpływające na wyższą temperaturę pomieszczenia i możliwość psucia się żywności, było jak najmniejsze. Na koniec trzeba wspomnieć, że wszystkie produkty w spiżarni będą się dobrze przechowywały, a pomieszczenie nie zatęchnie, jeżeli zadbamy o jego prawidłową wentylację.
Macie inne pomysły na aranżację spiżarni? Podzielcie się nimi!