Kompletując wyposażenie kuchni, większość osób skupia się na elementach takich jak garnki, talerze czy sprzęty AGD. Jednak przygotowywanie nawet najprostszych posiłków byłoby niemożliwe bez noży. Wbrew pozorom do ich zakupu warto podejść bardzo starannie. Dobry nóż jest najlepszym towarzyszem zarówno profesjonalnych kucharzy, jak i amatorów gotowania. Być może zastanawiasz się, na jaki produkt warto postawić – tańszy europejski czy wyższej jakości japoński?
Noże europejskie – co musisz o nich wiedzieć?
Noże europejskie są chętnie wybierane ze względu na swoją przystępną cenę. Ma na to wpływ między innymi proces dystrybucji – nie muszą przyjeżdżać do nas z dalekiego świata. Można kupić je już za kilkadziesiąt złotych. Większość z nich wykonana jest ze stali nierdzewnej, dzięki czemu są odporne na wilgoć. Są doskonałe do krojenia mięsa oraz trybowania. Bez problemu radzą sobie z twardymi chrząstkami czy kośćmi. W dodatku są odporne na upadki i można je ostrzyć praktycznie na każdym typie ostrzałki. Noże europejskie mają jednak także swoje wady. Przede wszystkim, nigdy nie będą tak ostre, jak te pochodzące z dalekiego wschodu. Aby zapewniały komfort pracy, trzeba je bardzo często ostrzyć – nawet codziennie lub raz na kilka dni. W dodatku przyjmują taką ostrość, jak materiał, na którym są szlifowane.
Czy warto zainwestować w noże japońskie?
Noże japońskie słyną z ostrości – są wręcz ekstremalnie ostre. Jest to możliwe dzięki zastosowaniu węgla oraz odpowiedniego typu stali. Proces ich produkcji jest skomplikowany i obejmuje hartowanie i szlifowanie. To wszystko ma wpływ na ich cenę – za najtańsze produkty trzeba dać około 350 zł. To noże, które przeznaczone są do wielogodzinnego używania. Ostrzy się je na specjalnych ostrzałkach – kamieniach ceramicznych lub syntetycznych. Wyróżniają się ponadprzeciętną twardością – nie tępią się tak szybko, jak te pochodzące z Europy. Zazwyczaj profesjonalni kucharze ostrzą je raz na kilka miesięcy – i to nawet przy intensywnym, codziennym użytkowaniu. Chociaż ich jakość i trwałość jest nie do porównania, mają również swoje wady. Między innymi, trzeba o nie odpaowiednio dbać. Nie są wykonane z materiałów nierdzewnych, więc muszą być starannie osuszone po każdym użyciu. Powinny być przechowywane w oryginalnych pudełkach lub na specjalnych listwach magnetycznych, a nie w szufladzie. Ponadto, nie są tak odporne na upadki i uderzenia.
Czy więc warto kupić japońskie noże? Każdy sam musi odpowiedzieć na to pytanie. Jednak miłośnicy gotowania z pewnością odczują różnicę i nie będą żałować takiego wydatku.