Krem serowy - przepis

Zupy    
ocena

Jeśli ktoś lubi smak roztopionego żółtego sera, polubi z pewnością takie danie, jaką jest syta, świetna na jesienno -zimowe popołudnia zupa krem z sera.

Krem serowy - przepis

Fot. Agnieszka Pietnoczka

Jaki ser jest najlepszy do wykonania takiej zupy? Jednym z najczęściej polecanych jest cheddar, angielki ser podpuszczkowy, produkowany z krowiego mleka, charakteryzujący się ostrym posmakiem o lekkiej orzechowej nucie. Dzięki swej twardości dobrze trze się na tarce i łatwo rozpuszcza się w wysokiej temperaturze, a przygotowana z niego zupa ma ładny kremowo kolor. Jeśli nie mamy pod ręką cheddara, możemy zastąpić go jakimkolwiek ostrym serem o zwartej konsystencji.

Należy pamiętać, że nie wystarczy rozpuścić kawałki żółtego sera, aby zjeść talerz serowej zupy. Do jej przygotowania będzie potrzebne:

Będzie potrzebne:

3 łyżki oliwy
2 cebule
2 ziemniaki średniej wielkości
2 marchewki
300 ml wywaru jarzynowego lub drobiowego bulionu
100 ml mleka
20 dag sera cheddar
sól i pieprz do smaku

UWAGA!

W uproszczonej wersji zupy serowej często dodaje się kilka trójkącików śmietankowego serka topionego.

W rondelku rozgrzać oliwę, zeszklić na niej pokrojona cebulę. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i tak samo pokrojone marchewki. Poddusić przez chwilę warzywa, od czasu do czasu mieszając, doprawić sola i szczyptą pieprzu. Zalać wywarem lub bulionem i gotować pod przykryciem na małym gazie aż do miękkości warzyw. Następnie zdjąć przykrywkę, odstawić na ok. 3-4 minuty i wszystko dokładnie zmiksować. Wlać mleko, włożyć ser starty na grubej tarce . Podgrzewać na małym ogniu często mieszając, aż ser się rozpuści. Rozlać do miseczek, podawać z czosnkowymi grzankami z pszennego chleba, bagietką bądź kromkami razowego pieczywa.

Jeśli zupa jest dla nas za rzadka, wystarczy rozpuścić w rondelku 1 łyżkę masła, podsmażyć chwilkę na nim 1 łyżkę mąki, zalać mlekiem (pół szklanki) i bulionem (pół szklanki), zagotować do zagęszczenia. Wymieszać z serową zupą, podgrzewać, aż do uzyskania kremowej konsystencji.

W podobny sposób można przyrządzić zupę krem serowo - brokułową. Wtedy zamiast marchewki dodajemy rozdrobniony na różyczki brokuł, reszta pozostaje bez zmian. Ciekawym dodatkiem mogą być ugotowane osobno mięsne pulpeciki.

Kremową zupę serową warto doprawić szczyptą gałki muszkatołowej, świeżo mielonym czarnym pieprzem lub szczyptą żółtego proszku curry.

Znacie inny przepis na krem serowy? Podzielcie się nim w komentarzu.

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
3 + 1 =

Polecamy

Czernina - przepis

Czernina - przepis

Agnieszka Pietnoczka

Zupa ogórkowa - przepis

Zupa ogórkowa - przepis

Joanna Białek

Krem marchewkowy - przepis

Krem marchewkowy - przepis

Agnieszka Pietnoczka