Moczka śląska - przepis

Zupy    
ocena

Moczka to tradycyjna śląska potrawa, podawana na Boże Narodzenie. Jest to rodzaj zupy z piernika, kompotu i bakalii.

Moczka śląska - przepis

http://pixabay.com

Będzie potrzebne:

1l kompotu
50 g migdałów w płatkach
60 g łuskanych orzechów włoskich i laskowych
50 g rodzynek
250 g suszonych owoców (morele, jabłka, gruszki, śliwki)
500 g piernika (na Śląsku w sprzedaży dostępny jest specjalny piernik na moczkę, ale można wykorzystać dowolny - bez polewy czy marmolady)
sok z połowy cytryny
1 mandarynka
5-6 kostek czekolady deserowej

Piernik pokrusz i zalej wodą (możesz użyć też ciemnego piwa lub napoju karmelowego, tradycyjna moczka często je zawierała). Zostaw ciasto do namoknięcia. Kompot podgrzej i dodaj pokrojone bakalie i suszone owoce. Gotuj całość na wolnym ogniu, aż owoce będą miękkie.

Piernik przetrzyj przez sito i dołóż do kompotu. Gotuj kwadrans, mieszając co jakiś czas. Zdejmij z ognia, zakwaś cytryną, wrzuć posiekaną czekoladę. Ostudź. Przed samym podaniem obierz mandarynkę, podziel na cząstki, a każdą natnij w paru miejscach prostopadle do cieńszego brzegu. Nałóż zupę do miseczek i każdą porcję ozdób grzebykiem z mandarynki.

moczka śląskaphotoxpress.com

Je się u Was na Wigilię moczkę? :) Znacie inne przepisy na tę słodką zupę? Dajcie znać!

OCENA
5.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
5 + 5 =

Polecamy

Czernina - przepis

Czernina - przepis

Agnieszka Pietnoczka

Krem marchewkowy - przepis

Krem marchewkowy - przepis

Agnieszka Pietnoczka

Krem porowy – przepis

Krem porowy – przepis

Sylwia Załuńska