Zupa szczawiowa - przepis

Zupy    
ocena

Jest mnóstwo wiosennych zup. Botwinka, jarzynowa ze świeżych, młodych warzyw, marchewkowa z małych, słodkich marchewek… Swój niepowtarzalny, wiosenny smak posiada kwaśna zupa szczawiowa. Jednak nie kupimy szczawiu w supermarkecie. Jest dostępny na ryneczkach i bazarkach lub małych targach tylko wiosną.

Zupa szczawiowa - przepis

Zupa szczawiowa z jajkiem - Fot. Kuchnia Ireny i Andrzeja

Do zrobienia zupy szczawiowej potrzebujemy w zasadzie dowolną ilość szczawiu – zależy to od naszych prywatnych upodobań. Do tego porcję włoszczyzny, ponad litr bulionu – lepiej oczywiście, jeśli zrobimy go sami na kawałku kury, możemy jednak użyć takiego z kostki. Wybierzmy wtedy drobiowy. Potrzebna będzie też śmietana – do zabielenia zupy oraz sól, pieprz, tymianek do doprawienia.

Gotujemy rosół. Jeśli robimy go z kostki rosołowej zajmie to 10 minut, tyle ile ugotowanie wody. Do bulionu wrzucamy warzywa. Kiedy zmiękną – wkładamy do nich liście szczawiu – umyte, przebrane, z obciętymi końcówkami i łodyżkami, niepokrojone (możemy je trochę podrzeć na mniejsze kawałki).

Zupę doprowadzamy do wrzenia, a gdy się zagotuje zdejmujemy garnek z palnika. Kilka łyżek wrzącej zupy przelewamy do małego garnuszka i rozrabiamy tam śmietanę, po czym wlewamy ją do całości zupy. Mieszamy. Ze śmietaną gotujemy jeszcze 10-15 minut, na małym palniku, doprawiamy solą i pieprzem.

Przepis na potrawę ze zdjęcia - blog kulinarny Kuchnia Ireny i Andrzeja:

Zupa szczawiowa z jajkiem

1 1/2 l rosołu z wołowiny lub drobiowego
20 dag szczawiu
75 dag ziemniaków
20 dag kiełbasy (jeśli ktoś lubi może być biała)
4 jajka (gotowane na twardo)
1/2 szklanki śmietany (gęstej)
łyżka masła
zielenina
sól
pieprz

Zielmniaki obieramy i kroimy. Wrzucamy je do wrzącego rosołu i gotujemy.

Teraz zabieramy się za szczaw, który myjemy i siekamy. Dusimy go następnie w maśle  i pod koniec solimy.

Kiedy ziemniaki są miękkie, dodajemy szczaw do rosołu. Zupę gotujemy przez pięć minut na małym ogniu.

W tym czasie zajmujemy się jajkami, które obieramy i kroimy w kostkę. Układamy je na talerze, zalewamy gorącą zupą i posypujemy zieleniną.

UWAGA!

Zupę szczawiową możemy podawać z grzankami i jajkiem, z chlebem lub z ryżem – jak kto lubi. Najsmaczniejszą jednak wersją jest zupa szczawiowa z jajkiem (podanym jak w żurku) i grzankami z bagietki zrobionymi w piekarniku. Zupę, po rozlaniu do miseczek, możemy dodatkowo posypać świeżym koperkiem.

Znacie inny przepis na zupę szczawiową? Podzielcie się nim w komentarzu.

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
3 + 5 =

Polecamy

Czernina - przepis

Czernina - przepis

Agnieszka Pietnoczka

Krem marchewkowy - przepis

Krem marchewkowy - przepis

Agnieszka Pietnoczka

Krem porowy – przepis

Krem porowy – przepis

Sylwia Załuńska