Alkohole

Wiśniówka – przepis

Wiśniówka to nic innego jak nalewka wiśniowa, czyli napój alkoholowy sporządzony z surowych owoców i ich soków z dodatkiem cukru, spirytusu i wódki.

Nalewka miodowa – przepis

Domowe nalewki są najlepsze, wszyscy znają ich smak. Ich przygotowanie daje wiele radości, a same nalewki kojarzą się z piwniczkami naszych babć i cioć. Zwykle mocne, mają działanie rozgrzewające, również lecznicze. Nalewka miodowa należy do tych, które świetnie nadają się do leczenia bólu gardła. Dodana do herbaty rozgrzewa w zimie, likwiduje objawy grypy i przeziębienia.

Jakie wino do kurczaka?

To jakie wino podamy do obiadu nie zależy tylko od tego, co jest daniem głównym, lecz także od dodatków. Owszem, ważne jest to, że na obiad czy kolację podamy drób – kurczaka, jednak równie ważne sposób jego przygotowania. Do drobiu ogólnie pasują wina białe, jak zawsze do posiłków – wytrawne i półwytrawne. Chardonnay czy sauvignon blanc to najbardziej klasyczne białe szczepy, a wina z nich pijemy właśnie do drobiu.

Jakie wino do potraw z ryb?

Wydaje się oczywistym, że do ryby i do drobiu podajemy białe wina. Białe mięso – białe wino, sądzi większość. Wina różnią się jakością, i nie tylko jego kolor ma znaczenie. Generalnie białe wina są lżejsze, ale i to nie zawsze jest zasadą, więc stojąc przed wyborem alkoholu, stoimy przed prawdziwym sprawdzianem naszego wyczucia smaku. Nietrudno tutaj o faux pas.

Grzane piwo – przepis

W chłodny jesienny lub zimowy wieczór nie ma nic bardziej rozgrzewającego i poprawiającego nastrój niż szklaneczka piwnego grzańca. Odżywcze właściwości piwa w połączeniu z pięknie pachnącymi przyprawami pomagają się wyciszyć, ułatwiają również zasypianie.

Grzane wino – przepis

Grzane wino to wymarzony napój na deszczową jesień. Słodkie, rozgrzewające, aromatyczne wino to idealny wybór na jesienną randkę, plotki z przyjaciółką, na spotkanie w gronie znajomych.

Piwo a zdrowie

Picie piwa kojarzy nam się z powstawaniem tak zwanego „mięśnia piwnego” i coś w tym musi być. Piwo bowiem zawiera duże ilości węglowodanów, kalorii, a alkohol pomaga w odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Do tego tłusta kolacja lub paczka chipsów i mięsień piwny rośnie jak na drożdżach.

Latest news

Zakład pogrzebowy – profesjonalna obsługa w trudnych chwilach

Po śmierci bliskiej osoby stajemy przed koniecznością zorganizowania ceremonii pogrzebowej i dokonania pochówku. Zadania z tym związane mogą nas...
- Advertisement -

Dlaczego warto kupić mieszkanie na warszawskim Wawrze?

Wawer jest jedną z dzielnic Warszawy, stolicy Polski. Położona jest na wschodnim krańcu miasta i graniczy z innymi dzielnicami,...

Czym zajmuje się kosmetolog? Czy kosmetologia to dobry kierunek?

Studia na kierunku kosmetologia cieszą się coraz większą popularnością – nie bez przyczyny. Zapotrzebowanie na usługi wykwalifikowanych kosmetologów rośnie,...

Must read

Zakład pogrzebowy – profesjonalna obsługa w trudnych chwilach

Po śmierci bliskiej osoby stajemy przed koniecznością zorganizowania ceremonii...

Dlaczego warto kupić mieszkanie na warszawskim Wawrze?

Wawer jest jedną z dzielnic Warszawy, stolicy Polski. Położona...
- Advertisement -

You might also likeRELATED
Recommended to you

Jak zrobić drewniany taras w ogrodzie?

Taras w ogrodzie często sprawia wrażenie dodatkowego wnętrza – z tą różnicą, że znajduje się ono na zewnątrz. Taras stanowi rodzaj przejścia między domem i ogrodem. Jego kształt może być różny. Także materiały służące do jego budowy umożliwiają nam jego personalizację i bardzo ciekawe rozwiązania. Taras może zostać nawet zadaszony, by umożliwić nam relaks nawet w pochmurne i deszczowe dni.

Formalności przy kredycie firmowym

Aby przedsiębiorstwo mogło otrzymać finansowanie planowanej inwestycji kredytem bankowym jest obligowane do spełnienia wielu wymogów formalnych. Przedsiębiorca zobowiązany jest w tej sytuacji do złożenia stosownego wniosku kredytowego oraz innych dokumentów określonych przez wybrany bank.

Pesto z rukoli – przepis

Tradycyjne pesto - czyli zielony sos , jak się okazuje, z liści różnych zielonych warzyw - robi się w marmurowym moździerzu, ugniatając tłuczkiem liście bazylii lub na przykład rukoli na papkę z dodatkiem kilku niezbędnych składników: piniowych orzeszków, oliwy z oliwek, czosnku, soli i parmezanu.